Španci proslavili godišnjicu osvajanja Mundijala

Španija je pre godinu dana u finalu Mundijala u Južnoj Africi pobedila Holandiju sa 1:0, a pobednički gol postigao je u produžetku Andres Inijesta, čime je svojoj zemlji doneo prvu titulu svetskog prvaka.

"Bio je to neverovatan trenutak. Osećao sam kao da se ceo svet zaustavio, kao da je taj sekund ostao zamrznut u vremenu", rekao je Inijesta.

"Pošto sam umirio loptu, namestila mi se savršeno za udarac i znao sam da će ući. Kako sam znao? Ne znam kako da objasnim, ali sam bio siguran. Morala je da uđe. Bio je to trenutak Španije"
, objasnio je napadač.

Španija je pre toga postala evropski prvak. Del Boske je rekao da je trijumf na Svetskom prvenstvu bio važan za ugled zemlje u kojoj je nezaposlenost prešla 20 odsto, i sa lošim prognozama tokom sadašnje recesije.

Nezaposlenost se više nego udvostručila od 2007. godine, a sada za uzrast od 16 do 29 godina iznosi 35 odsto.

"Posledice trijumfa su prevazišle granice sporta. Mislim da to umnogome ima veze sa igračima i njihovim ponašanjem, oni su normalna grupa", rekao je Del Boske.

"Više od novca je važnija slika o modernoj državi koja se razvija. Naši igrači pružaju sjajan portret našeg društva", rekao je Del Boske.

Godišnjica trijumfa obeležena je u novinama širom Španije, koja je trenutno prva na rang-listi Fife. "Furija" može sledeće godine da postane prva ekipa koja je odbranila evropsko prvenstvo dok je u isto vreme prvak sveta.

Evropsko prvenstvo održaće se 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini.

MADRID, (Beta-AP)

Pogledajte još