Srbija ulazi u STO krajem ove godine?

Srbija bi do kraja godine mogla da privede kraju pregovore o pristupanju Svetskoj trgovinskoj organizaciji, najavila je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Jasna Matić. Ona je izjavila Tanjugu da rok pristupanja zavisi od toga kojom je brzinom Srbija spremna da prilagođava regulativu pravilima STO i zahtevima članica STO o liberalizaciji spoljne trgovine. Matićeva je istakla da je u tom procesu potrebno izmeniti ili doneti nova zakonska i podzakonska akta, a njih je okvirno preko 70, što znači da i vlada i Skupština treba da funkcionišu normalno i taj obiman posao obave što pre, odnosno do kraja godine. Ona je podsetila da je za početak maja predviđen peti sastanak Radne grupe za pristupanje Srbije STO, na osnovu pomaka koji su učinjeni promenom regulative tokom protekla tri meseca. 

Matićeva je naglasila da članstvom u STO Srbija ulazi u "klub" u kome su skoro sve značajne zemlje sveta, koje odlučuju o pravilima međusobne trgovine konsenzusom i na njih otpada 97 odsto svetske trgovine. U ovom trenutku STO ima 151 članicu, a još 28 zemalja i autonomnih carinskih teritorija vodi pregovore o članstvu, navela je ona. Ukoliko se pregovori ne ubrzaju i ne okončaju do kraja godine, Srbija će verovatno biti jedina u regionu van sistema STO, istakla je Matićeva, navodeći da, osim Srbije, status posmatrača imaju još samo Crna Gora i BiH. Ukoliko pregovori ne budu ubrzani, Srbija će morati da "plati veću cenu ulaska" u STO, jer okončanjem tekuće Doha runde pregovora o liberalizaciji, od zemalja u pristupanju će se zahtevati veći nivo liberalizacije, navela je Matićeva. Prema njenim rečima, članstvom u STO Srbija obezbeđuje poziciju s koje može da utiče na budući status Kosova i Mehotije u toj organizaciji, a članstvo u STO je i preduslov za članstvo u EU. 

Krajnji rezultat članstva trebalo bi da bude efikasniji i racionalniji ekonomski sistem, veća konkurentnost proizvoda i usluga, rast izvoza, investicija, zaposlenosti, društvenog proizvoda, standarda stanovništva. Članstvom će roba i usluge imati na tržištu drugih članica STO povoljniji tretman − niže carine i ograničenja, a Srbija će obezbediti sigurnost i zaštitu svojih prava u međunarodnoj trgovini i uputiti pozitivan signal stranim investitorima u pogledu predvidivosti i stabilnosti uslova privređivanja, navela je Matićeva. Generalni savet STO je 15. februara 2005, nakon tri godine neuspešnih napora da državna zajednica SCG postane članica te organizacije, doneo odluku o početku postupka za prijem Srbije u STO i formirao posebnu Radnu grupu za pregovore. Matićeva je ukazala da je dužina pregovora minimum tri godine.

("Pregled")

Pogledajte još