HODANJE ILI TRČANJE: Kako odabrati pravu fizičku aktivnost?

Svi znaju da je vežbanje dobro za telo i um. Redovno vežbanje sa sobom donosi čitav niz prednosti, od izgradnje mišića do sprečavanja srčanih bolesti.

Bitno je samo odabrati oblik vežbanja koji odgovara vašim potrebama i sklonostima, a dva najjednostavnija i veoma popularna oblika fizičke aktivnosti su hodanje i trčanje.

Ako niste sigurni koju da odaberete, možda će vam pomoći saznanje o prednostima i nedostacima i jedne i druge aktivnosti.

Prednosti hodanja

Vrlo je jednostavno i ne košta puno. Hodanje je izvrsna vežba bez obzira na trenutni nivo kondicije. Osim toga, ne morate da kupujete skupu opremu i razne dodatke iako ne bi bilo loše da uložite u dobru obuću kako bi hodanje bilo udobno i bezbedno.

Hodanje je vežba niskog uticaja. To znači da je prijateljska vežba za zglobove i da je idealan izbor čak i za one koji tek počinju sa zdravijim životom.

Redovno hodanje omogućava ostvarivanje različitih zdravstvenih i fitnes ciljeva. Pomaže, između ostalog, u regulaciji krvnog pritiska i prikladno je ako se oporavljate od telesne povrede. Savršeno je i za sve koji žele da izgube višak kilograma i ostanu u odličnoj formi. Takođe povoljno utiče na smanjivanje stresa.

Nedostaci hodanja

Hodanjem možda nećete moći da postigne neke naprednije ciljeve. Ako ste navikli na intenzivnije oblike vežbanja poput trčanja, plivanja ili boksa, hodanje bi moglo da vam deluje ka nedovoljno intenzivna aktivnost za ostvarivanje vaših ciljeva.

Moguće je da nećete sagoreti željeni broj kalorija. Hodanje nije intenzivno kao trčanje zbog čega nećete biti u mogućnosti da hodanjem sagorite jednak broj kalorija kao trčanjem u istom vremenskog periodu.

Prednosti trčanja

Trčanje vam omogućava da u istom vremenskom periodu sagorite više kalorija nego hodanjem. Ako nameravate da skinete višak kilograma u kraćem vremenskom periodu, trčanje je oblik vežbe za koji bi trebalo da se odlučite.

Ova vežba sprečava potrebu da trenirate duže vreme. Zbog njenog intenziteta, u kraćem roku možete da sagorite željeni broj kalorija. Zato je trčanje, između ostalog, dobro za zaposlene pojedince koji nemaju previše slobodnog vremena za duže vežbanje.

Trčanje je jednako jeftino kao i hodanje. Ne morate da trošite mnogo novca za opremu, ali i ovde predlažemo ulaganje u kvalitetne patike.

Nedostaci trčanja

Trčanje nije idealno za nekoga ko je upravo odlučio redovno da vežba, pogotovo za nekoga ko je dugo vodio sedilački način života. Dobro je prvo da se odlučite za manje intenzivnu rutinu vežbanja.

Vremenom, kako postajete sve više fit, možete se odlučiti za intenzivniji oblik vežbanja kao što je trčanje.

Trčanjem se izlažete opasnosti od povreda. Budući da se radi o vežbi visokog intenziteta veća je verovatnoća da će doći do naprezanja, uganuća ili bilo koje druge povrede.

Izvor: Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još