"Energoprojekt" gradi "Prokop"

Za završetak izgradnje nove železničke stanice zainteresovani grčki "Bluhaus", španski "Riofis" i dve izraelske firme - "Plaza centri" i "Bi-Pi-Em".

"Železnica Srbije" i "Energoprojekt holding" danas potpisuju ugovor o nastavku izgradnje putničke železničke stanice "Beograd centar" u Prokopu, koji podrazumeva izgradnju 128.000 kvadrata poslovno-stambenog prostora. Prema uslovima tendera, posao izgradnje "Prokopa" procenjen je na oko 200 miliona evra. Bliska istorija železničke stanice u Prokopu govori o tenderu na kome je pobedila kiparsko-mađarska kompanija "Trigranit" (drugi je bio "Energoprojekt holding"), s kojom je ugovor potpisan juna 2007. godine. Međutim, "zbog dodatnih zahteva 'Trigranita', koji su izlazili iz okvira tendera", ugovoreni posao je raskinut. Naime, "Trigranit" usprotivio se plaćanju nadoknade za uređenje građevinskog zemljišta od 28 miliona evra, a ako već izdvaja toliko novca, da dobije dodatnu parcelu u Savskom amfiteatru, što su "Železnice Srbije" ocenile kao "izlazak iz okvira tendera". Posle odustajanja "Trigranita" projekat je dospeo u ćorsokak, pa je pozvan "Energoprojekt" kao drugoplasirani, kako se ne bi raspisivao novi tender. 

"Energoprojekt" je prihvatio poziv "Železnica Srbije" i svojski se potrudio u proteklih pet-šest meseci, kako bi zainteresovao inostrane kompanije da učestvuju u realizaciji ovog atraktivnog projekta. Za završetak "Prokopa" zainteresovani su grčki "Bluhaus", španski "Riofis" i dve izraelske firme - "Plaza centri" i "Bi−Pi−Em". 

- Do sada je bilo nekoliko projekata železničke stanice "Beograd centar" u Prokopu, a objekat je stigao na kotu nula - kaže Milutin Ignjatović, direktor CIP-a. 

- Reč je o armirano-betonskoj ploči dimenzija 400 x 100 metara, iznad koje bi trebalo da bude izgrađeno 88.000 kvadrata poslovno-stambenog prostora, dok je ispod ploče putnička železnička stanica od 40.000 kvadratnih metara. Mi u CIP-u smo iskreno obradovani najavom da će se nastaviti radovi. Što se CIP-a tiče, mi već imamo završene projekte železničke infrastrukture, odnosno železničkih sadržaja (konvejeri, liftovi, stepenice, pet perona za 10 koloseka), što znači da projekat "ispod ploče" može da počne da se radi istog dana kad se potpiše ugovor.

("Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.