STRUČNJACI OTKRIVAJU: Da li su kokice zdrave grickalice?

Kokice su jedna od omiljenih grickalica, a većina ljudi kada ode bioskop, ne propušta da ih kupi. Međutim, postavlja se pitanje jesu li kokice zdravije od ostalih grickalica poput čipsa i smokija ili su jednako štetne za organizam?

Kokica je ništa drugo nego celovito zrno kukuruza koje se rastvorilo. Iako se tokom pripreme koristi malo masti, na njih se ne gleda kao na "junk food".

Po svom sastavu kokice imaju puno vlakana, a malo kalorija. Tačnije rečeno, jedna šoljica kokica sadrži: 31 kaloriju, 1 gr proteina, 0,4 g masnoće, 6 gr ugljenih hidrata, 1 gr vlakana i 0, 07 g šećera, što ih čini odličnom zamenom za grickalice koje se prže u ulju.

Ipak, kalorijsku vrednost kokica lako možete pokvariti ako im dodate maslac, sir, karamelu ili bilo koji drugi dodatak. Onda prestaje sva priča o kokicama kao zdravoj namirnici.

Što se tiče kokica iz mikrotalasne pećnice, radije ih zaobiđite, jer sadrže puno soli i velike količine zasićenih masnoća, a postoji i rizik od dobijanja neke vrste plućne bolesti povezane s diacetilom, hemikalijom koja se koristi u veštačkom maslacu na kokicama.

Drugim rečima, najbolje su dobre, stare kokice koje pravite u starom loncu na nekoliko kapi ulja.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još