NLB Komercijalna banka: Konačna rešenja koja nudimo treba da budu najbolja za sve one sa kojima radimo

NLB Komercijalna banka nastala je spajanjem Komercijalne i NLB banke u jednom od najkompleksnijih integracionih procesa u regionu. Od 29. aprila 2022. godine to je sistemska i treća najveća banka u Srbiji,  članica NLB grupe, vodeće regionalne bankarske grupacije. O poslovanju, uspesima i ciljevima banke razgovarali smo sa Biljanom Petrović, direktoricom NLB Komercijalne banke za upravljanje prodajom agro i mikro klijentima.

Podržali ste projekat Izbor za najbolje poljoprivredno gazdinstvo i najboljeg mladog poljoprivrednika u Republici Srbiji za 2022. godinu. Kako je došlo do saradnje?

- Godinama unazad NLB Komercijalna banka sarađuje sa Udruženjem mladih poljoprivrednika Srbije jer smo, između ostalog, prepoznati i kao institucija koja je izuzetno važna za poljoprivrednike, njihovo finansijsko savetovanje, ali i za finansiranje poljoprivredne proizvodnje. S druge strane, banka je u Udruženju pronašla partnera koji okuplja veliki broj mladih poljoprivrednika, koji su naša ciljna grupa. Spremni smo da na jedan strukturiran način predstavimo članovima Udruženja ponude banke i dugoročnu saradnju u kreditiranju poljoprivrednika. Smatramo to vrlo važnim projektom u koji ulažemo sredstva, sve raspoloživo vreme vreme i znanje, jer osećamo da su obe strane u tome punim srcem.

Na koji način NLB banka ostvaruje saradnju sa poljoprivrednicima, odnosno, koje pogodnosti/mogućnosti im nudite?

- Velika smo banka - treća najveća i najlikvidnija u Srbiji i imamo preko milion klijenata, pa je u zavisnosti od vrste proizvodnje kojom se klijenti bave - različito i interesovanje za vrste kredita u toku godine.

Ako pričamo o nekim standardima u poljoprivredi, upravo je rana jesen vreme kada klijenti procenjuju uspešnost godine i u skladu sa tim planiraju investiciona ulaganja. Uglavnom je to nabavka mehanizacije, priključnih mašina ili kupovina zemlje. Kada pričamo o ratarskoj proizvodnji, ovo je vreme kada kreću sa skidanjem jesenjih useva i često su im potrebni krediti za likvidnost.

U ponudi su i kratkoročni krediti sa rokom otplate do 12 meseci za nabavku repromaterijala, semena, đubriva, likvidnost... Ukoliko poljoprivrednik ima potrebu za nabavkom osnovnih sredstava, banka je obezbedila kredite sa dužim rokovima otplate za nabavku nove i polovne mehanizacije, protivgradne mreže, sistema za navodnjavanje, za izgradnju objekata različitih namena, nabavku osnovnog stada ili čak i kupovinu zemlje. Ukoliko imaju potrebu, mogu finansirati i druge investicije koje su specifične za njihovu proizvodnju, a pomoći će im u unapređenju poslovanja.

Svakako, mi smo tu za sve koji posluju, rade i stvaraju u oblasti poljoprivrede. Tu smo kao snažna bankarska institucija koja želi da ostvari pravi partnerski, dugoročni odnos sa svim (potencijalnim) klijentima.

Koje pogodnosti i mogućnosti nudite ostalim klijentima kada su u pitanju krediti?

- NLB Komercijalna banka je banka univerzalnog tipa, koja pruža sve vrste bankarskih usluga svim kategorijama klijenata, od građana, preko preduzetnika, malih i srednjih preduzeća, pa sve do najvećih domaćih i internacionalnih kompanija. Nastojimo da svoje poslovanje razvijamo u korak sa potrebama klijenata, pa se trudimo da u skladu sa pojedinačnim potrebama kreiramo i odgovarajuće finansijske potrebe. Kako imamo više od milion aktivnih klijenata i kako svakom pristupamo maksimalno posvećeno, jasno je koliko nam je stalo do svakog pojedinačnog čoveka i malog ili velikog biznisa.

U skladu sa ESG poslovanjem, ali i poštovanjem SDG ciljeva Ujedinjenih nacija, Banka prati i trend digitalizacije, pa je našim klijentima na raspolaganju i online keš kredit, za koji mogu aplicirati bez odlaska u ekspozituru. Dodatna pogodnost je što se online kredit odobrava bez naknade za obradu kreditnog zahteva, menice i administrativne zabrane. Takođe, online možete aplicirati i za auto kredit. Omogućili smo mogućnost dobijanja keš kredita i fizičkim licima koja nemaju otvoren tekući račun kod NLB Komercijalne. Specijalna pogodnost koju smo obezbedili za stambene kredite je učešće od 10%.

Na čemu počiva vaše odgovorno poslovanje i koliko je ta sintagma zahtevna za ispunjavanje na svakodnevnom nivou, posebno u periodu brzih i nepredvidivih globalnih promena?

- Svako poljoprivredno gazdinstvo je fabrika koja ima svoje specifičnosti proizvodnje, pa s te strane naše poslovanje jeste zahtevno jer se svakom klijentu posvećujemo pojedinačno. Pristup svakom našem klijentu, nosiocu registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, jeste individualan kako bi se na najbolji način sagledale sve specifičnosti proizvodnje i potrebe klijenata. Naši agro savetnici su specijalizovani za rad sa ovom grupom klijenata i spremni su da im ponude onu vrstu kredita koja je u tom momentu najbolje rešenje za predviđeno ulaganje.

Čemu NLB Komercijalna banka teži u narednom periodu, koja je vaša vizija?

- Naš cilj je da u NLB Grupi promovišemo ideju da konačna rešenja koja nudimo treba da budu najbolja za sve one sa kojima radimo. Izuzetno cenimo postavljanje ciljeva i otvorenu komunikaciju. Svakog dana se fokusiramo na svoje klijente, slušamo ih pažljivo i trudimo se da razumemo njihove potrebe i želje. Posvećeni smo ideji da za svaki njihov problem nađemo rešenje, kao što smo posvećeni i aktuelnostima u oblasti društvene odgovornosti. Rad sa integritetom i odgovornošću je ključni element naše korporativne kulture. Nije važno samo postići poslovne ciljeve, već i način na koji ih postižemo. Želimo da nas klijenti dožive kao podršku, partnere u realizaciji zacrtanih ciljeva, da osete da nam je jednako važno koliko i njima da te zacrtane ciljeve i ispune.

Pogledajte još