NUR-SULTAN ODLAZI U ISTORIJU: Glavni grad Kazahstana ponovo nosi staro ime

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev pristao je da vrati nekadašnji naziv glavnog grada zemlje, Astana, samo tri godine nakon što ga je preimenovao u čast svog prethodnika, rekao je njegov portparol.

Portparol Tokajeva, Ruslan Želiban rekao je da je predsednik pristao na promenu imena nakon inicijative grupe poslanika, prenosi AP.

Jedan od prvih poteza Tokajeva po preuzimanju dužnosti 2019. godine nakon što je predsednik Nursultan Nazarbajev otišao sa funkcije bio je da pozove da se glavni grad Kazahstana, Astana, nazove Nur-Sultan.

Nazarbajev, koji je vodio zemlju tri decenije pod Sovjetskim Savezom i nakon što je stekao nezavisnost 1991. godine, preselio je glavni grad iz Almatija u Astanu 1997.

Taj potez je bio naširoko doveden u pitanje zbog relativne izolacije grada u severnim stepama i ozloglašenih hladnih zima u kojoj temperature padaju na čak 51 stepen Celzijusa ispod nule.

On je od grada napravio izložbeni prostor blistave arhitekture, uključujući i toranj za posmatranje, gde posetioci mogu da stave svoje ruke u otisak Nazarbajevljevih ruku.

Nakon što se povukao, Nazarbajev je zadržao ogroman uticaj na mestu šefa vladajuće stranke i saveta za bezbednost okruga, navodi AP.

Tokajev ga je uklonio sa tih funkcija nakon smrtonosnih nemira u januaru koji su bili delimično podstaknuti nezadovoljstvom zbog moći koju je Nazarbajev još uvek imao, dodaje američka agencija.

Izvor: Agencije
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još