Sport leči duševnu bol

Duša ima sopstveni jezik. Duševni bolovi se najpre – pre nego obolimo psihosomatski - izražavaju u obliku nemira, tuge, mučnih mračnih osećanja izazvanih, na primer, strahom, osećanjem krivice ili ljutnje. 

Svaka vrsta pokreta obuhvata ceo sistem čoveka, jer su duša i telo uvek u međusobnoj vezi. Svaki džoger iskusi da za vreme trčanja nestaju napetosti, prijatno se menjaju raspoloženja i afekti. 

Ko se redovno bavi sportovima izdržljivosti istanča osećaj za telesne potrebe, koje su važni gradivni elementi da bi duša ostala zdrava. Bečki psiholog Julija Umek daje pet saveta koji pomažu bolnoj duši. 

1. Obratite pažnju na telesni govor duše
Može se videti na nekome kada mu je duša bolesna i boli. Zato izaberite vrstu pokreta koja najbolje uspostavlja duševnu ravnotežu. Kod grčeva bi odgovaralo istezanje, kod straha koji se "uvukao u vrat" pogodne su vežbe koje opuštaju ramena. 

2. Bacite pogled u ogledalo 
Koliko tereta nosite? Da li vam glava visi? Da li vam je promenjen hod? Posmatrajte se u ogledalu, a još je bolje da pitate osećajne ljude kako vas doživljavaju. Svi sportovi izdržljivosti poput trčanja, šetnje, vožnje bicikla, veslanja, plivanja i planinarenja pomažu duši da izađe na kraj s teretom koji nosi. 

3. Plešite!
Pustite neku od omiljenih pesama i plešite. Mnoge stare kulture praktikovale su plesove kao rituale izlečenja. Plešite kako vam se sviđa, ali pazite na disanje, puls i pokrete mišića. Nakon  nekoliko minuta osetićete novu snagu i jačinu. Ako želite nešto posebno dobro da učinite, vežbajte trbušni ples – poznato je da su osećanja i u stomaku. 

4. Sport nas čini srećnim
Ko se redovno bavi sportom, jača i svoje moći samoizlečenja. Prokrvljenost određenih moždanih regija se povećava, metabolizam glukoze snižava, telu svojstveni opijati stvaraju se u većoj količini, koncentracija hormona sreće serotonina raste. 

5. S telom šeta duša
Oduvek su ljudi znali da pokreti, posebno šetanje, rasterećuju dušu. Učestvujte u šetnjama, to duši pomaže dvostruko: s jedne strane pokretima, a s druge kroz komunikaciju s drugim ljudima. Dobri razgovori, kao i pokreti, leče bolnu dušu. 

Compress

Pogledajte još