PORED KRUNE I TRONA: Koliko bogatstvo nasleđuje novi engleski kralj Čarls III?

Posle smrti majke, britanske kraljice Elizabete Druge, njen najstariji sin Čarls (73) nasledio je tron, ali i njeno privatno bogatstvo, kolosalno nasleđe koje će dobiti bez plaćanja poreza na nasledstvo, što je privilegija rezervisana za naslednike kralja.

Iako ništa ne obavezuje britanske monarhe da obelodane svoje privatne finansije, zna se da je Elizabeta bila na čelu ličnog bogatstva od 370 miliona funti 2022. prema "Sandej tajmsu", odnosno pet miliona više nego prethodne godine.

Bakingemska palata, kraljevska londonska rezidencija, i zamak Vindzor, tridesetak kilometara zapadno od Londona, državna su svojina. Medjutim, zamak Balmoral, letovalište kraljevske porodice, i rezidencija Sandringem, gde kraljevska porodica tradicionalno slavi kraj godine i druge proslave, bile su u vlasništvu kraljice i njih nasledjuje Čarls.

Kraljica je takođe posedovala kolekciju kraljevskih maraka u vrednosti od oko 100 miliona funti, prema navodima "Tajmsa" iz 2021. godine.

Kraljičino bogatstvo dodaje se ličnom bogatstvu Čarlsa, procenjenom na 100 miliona dolara (87 miliona funti).

Čuveni dragulji na kruni, procenjeni na oko tri milijarde funti, simbolično su pripadali kraljici i automatski se prenose na njenog naslednika.

Princ Filip, suprug Elizabete, ostavio je skromnije bogatstvo od 30 miliona funti kada je umro u aprilu 2021. godine. Posedovao je kolekciju slika od oko 3.000 dela, od kojih je većina bila zaveštana prijateljima i porodici.

Stručnjaci navode da je Elizabeta verovatno ostavila testament, i da će neke manje sume novca naslediti bliski članovi porodice, ali ne i najveći deo bogatstva koji pripada Čarlsu.

Izvor: Beta/AFP
Foto: The Royal Family Channel - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još