Izabran najbolji mladi poljoprivrednik i najbolje poljoprivredno gazdinstvo u Srbiji za 2022. godinu

Pobednik ovogodišnjeg Izbora za najbolje poljoprivredno gazdinstvo Srbije je Aleksandar Žilić iz Martinaca, dok je za najboljeg mladog poljoprivrednika proglašen Radivoj Lagundžin iz Iđoša. Drugo mesto u izboru za najbolje gazdinstvo pripalo je Bojanu Ceniću iz Dublja, a treće Slaviši Stojkoviću iz Male Reke. Direktan prenos proglašenja emitovan je na Prvom program Radio-televizije Vojvodine, u čijoj novoj zgradi na Mišeluku je tim povodom i upriličen događaj dodele nagrada.

Ovogodišnji izbor organizovalo je Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika SUMP u saradnji sa kompanijom Color Media Communications i uz institucionalnu podršku Privredne komore Vojvodine, sa ciljem promovisanja poljoprivrede i prikazivanja dobrih priča ljudi koji vredno rade na poljima u Srbiji. Reportažama o životu i radu na selu su pokazali, da osim slike neobrađenih i pustih njiva postoji i druga slika srpskog sela, ona u kojoj poljoprivrednici ustaju u zoru, odlaze na polja, u staje, voćnjake i vinograde. Tokom februara i marta oni su se prijavljivali na konkurs zvanične internet stranice najboljegazdinstvo.rs, a odlukom stručnog žirija u uži krug plasiralo se 15 poljoprivrednika koji su do proglašenja predstavljeni i široj javnosti. Pravo na učešće imali su svi registrovani poljoprivrednici koji su u aktivnom statusu i koji su u trenutku konkurisanja imali manje od 40 godina.

Selekcija prijava i kandidata, kao i odluka o proglašenju pobednika u obe kategorije bila je zadatak osmočlanog žirija u sastavu:

  • prof. dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu
  • Veljko Jovanović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije
  • Milija Miletić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije
  • doc dr Vuk Radojević, zamenik direktora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo “NS seme”
  • Laslo Arendaš, poljoprivredni ataše Delegacije EU u Srbiji
  • master ekonomista Goran Eror, urednik emisija o poljoprivredi i prezenter na Radio-televiziji Vojvodine
  • Mila Marković, savetnica za poljoprivredu, Ambasada Kraljevine Holandije
  • Božo Joković

Najboljem mladom poljoprivredniku uručena je plaketa i vaučer u iznosu od 300.000 RSD, dok su trećeplasirani i drugoplasirani u Izboru za najbolje poljoprivredno gazdinstvo osim plaketa dobili vaučere u vrednosti od 200.000 RSD, odnosno 300.000 RSD. Pobedniku Izbora pripalo je pola miliona dinara, plaketa i zlatni dukat.

Pokrovitelji Izbora za najbolje poljoprivredno gazdinstvo i Izbora za najboljeg mladog poljoprivrednika u RS za 2022. godinu su MK Group, NLB Komercijalna banka, Agrotech poljoprivredne mašine, Syngenta, DDOR osiguranje i Unipol Gruppo.

Pogledajte još