Srcu za ljubav

U govornom jeziku srce se pominje u najrazličitijim kombinacijama: kad kažemo da neko ima toplo, meko ili jako srce; da je neko verno srce; da su dva čoveka jedno srce i jedna duša; da je nekom teško oko srca; da je neko pogođen u srce ili čak da je neko nekom slomio srce. 

Srce je sedište osećanja, podjednako i gneva i ljubavi. Bečki psiholog Julija Umek savetuje da treba voditi računa o svom srcu, jer su bol srca, oporavak, rad srca, ritam i glas srca veoma važni faktori.

Meko srce je duže zdravo 

Osećanja kao što su mržnja, bes, srdžba nisu moguća bez promene funkcije srca. Izbegavajte takva osećanja što je moguće češće. Omekšajte svoje srce, jer meko srce ostaje duže zdravo. Tuga ima takođe uticaj na rad srca. Zbog toga je važno da tugu ne nosite sami, da srce ne bi „prepuklo“.

Srce možete da opustite uz pomoć mentalnog treninga, kretanjem u prirodi i uz laganu muziku. Srce i duša imaju duboku potrebu za ritmikom. Uvedite što više ritmova u svoj život. Srce voli redovnost koja i duši prija. Rituali koji se ritmično ponavljaju daju sigurnost. To smiruje srce i dušu.

Učite od dece. Dečja srca imaju srdačan smeh što jača imuni sistem i pomaže kod oslobađanja od stresa.

Srdačnost nas čini zdravim. Vodite unutrašnje monologe, ophodite se blago prema sebi, nagradite se za obavljen posao i slušajte glas svoga srca, jer se „samo srcem dobro vidi“. 

(Compress)

Pogledajte još