Dan svetog Patrika

U restoranu "Metropolitan Grill" organizovana je specijalna večera ala kard, a povodom proslave tradicionalnog irskog praznika, Dana svetog Patrika. Šefovi kuhinje hotela "Hajat" su uživo pred gostima pripremali tradicionalne irske specijalitete, kao što su tejters krompir, govedina u "ginis" pivu i sladoled od irskog viskija.

Interesantan detalj je detelina s tri lista, koja se drži na reveru ili oko ruke, a jedan je od simbola ovog dana. Poreklo vuče iz irske priče da je sveti Patrik koristio trolisnu detelinu kako bi objasnio Sveto trojstvo. U njegovoj priči, lišće predstavlja Oca, Sina i Duha svetoga – svi su odvojeni elementi iste celine. Na ovaj dan svi se Irci oblače u zeleno. Sveti Patrik se proslavlja iste nedelje kada dolazi proleće, pa se smatra praznikom dolaska novog godišnjeg doba. Zato se ekipa Nadlanu.com maskirala u zeleno, pričvrstila detelinu i postali smo Irci na jedno veče.

Zeleni detalji u obliku sveća, tračica i korpica davali su prostoriji posebnu notu. Opojni miris doveo nas je do otvorene kuhinje, gde su vešte ruke šefa kuhinje restorana "Metropolitan Grill" Vitomira Đokovića po želji gostiju spremale najraznovrsnije specijalitete. Za nas su pripremljene dagnje u maslinovom ulju s neobičnim začinom - irskim viskijem, koji, kad se sipa u tiganj, daje veliki plamen. Inače, kako nam je objasnio, Irci u hranu obavezno stavljaju viski, pivo, belo i crno vino. Jela s crnim pivom "ginis” zauzimaju važno mesto, jer on daje snagu i poboljšava ukus, naročito jelima s mesom, a dobro se slaže i s plodovima mora. Čuven je irski doručak - ostrige i "ginis".

Za predjelo, pored dagnji, preporučuju supu od kupusa sa svinjskim kolenicama i krompirom. Tipična namirnica i temelj tradicionalne irske kuhinje jeste krompir, koji se jede u kori, kao pire, kuvan, pečen, pržen, a služi i za spravljanje hleba i kolača. Uz krompir najčešće ide slanina. Ističu se i mekani i tvrdi sirevi, a najpoznatiji su "durrus", "gubbeen" i "cashel blue".

Irska hrana poznata je po visokokvalitetnim sirovinama i sastojcima. Povrće je sveže, sa obližnjih farmi. Koriste se i šumski plodovi, divljač, a sa priobalnog pojasa uzimaju se najfiniji morski plodovi: alge, dagnje, losos, škampi i kozice. Školjke u loncu najčešće plivaju u viskiju, vinu ili pivu. Jedan od najpoznatijih izvornih recepata su dablinske kozice u majonezu s belim lukom. Ni meso nikako ne smemo zanemariti, a najviše se jedu jagnjetina i govedina u pivu, s pire krompirom, slaninom i lukom.

Kada je desert u pitanju, to su uglavnom pudinzi, penice s bobičastim voćem, od čokolade i kafe, kremovi - i to sve, opet, s viskijem i likerima. Alkohola ima svuda - u predjelu, jelu, desertu. A "ginis" ili, kako ga još zovu, "majčino mleko Iraca", za zaštitni znak ima harfu, koja je i državni grb Irske. Eto koliko ga vole.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Marko Risović

Pogledajte još