Džuno

Džuno je pametna, duhovita, osećajna, otkačeno normalna tinejdžerka! Ima stav, osećaj za dobru muziku i... stomak koji polako raste?! Kakva Džuno, takav i film!

Ne postoje “mali“ i “veliki“ filmovi. Postoje manje i veće produkcije sa različitim prilivom novca i, najbitnije od svega, svežih ideja. Filmovi mogu biti – da ne komplikujemo – dobri, loši i, ponekad, sjajni!

Ali, “Džuno“ (Juno) je posebna kategorija. Čak je i poseban žanr – dramedy. Dovoljno indie, a dostupna svima. Ipak, u imenu studija “Fox Searchlight“, dokazanog garanta za zanimljivo ili barem drugačije, postoji to “Fox“...

Mladi reditelj Džejson Rajtman (da, jeste sin Ivana Rajtmana) i zavodljivo dijabolična spisateljka, blogerka i bivša striptizeta Dijablo Kodi, udahnuli su filmski život trudnoj tinejdžerki neobičnog imena. I to kakav... Nesavršen, ali pravi. Posledica je vatromet u srcu gledaoca, a ne bljesak sa ekrana.

Za sve je “kriva“ isključivo Džuno Mekgaf. Pametna, duhovita, otkačena koliko je normalna... “Kao“ i “kako god“ nemaju najznačajniju poziciju u njenoj rečenici. Muzika koju sluša je, najblaže rečeno, neobična za nekoga njenih godina. Nije čudna, samo drugačija od proseka za koji je baš briga. “Čudan“ je možda samo stomak koji polako raste...

“Krivac“ je i njen ortak mršavih nogu Poli Bliker, iz porodice “običnije“ od Mekgafovih, ali dovoljno otkačen da nosi traku na glavi i uznemiri srce jedne savršeno neobične tinejdžerke. Jedna noć “provoda“ na fotelji i Džuno počinje ubrzani kurs odrastanja. Tinejdžerska trudnoća u malom američkom gradu nije baš nova tema, ali "Džuno" joj daje zanimljiv obrt, koji kulminira ulaskom u život potencijalnih usvojitelja njene bebe.

Dijablo, Džejson i producentski tim predvođen Džonom Malkovičem nisu morali da se mole čudu uz pesmu “Superstar“ benda Sonic Youth kada su angažovali Elen Pejdž. Ona jeste superstar! Bez nje Džuno bi bila samo još jedna trudna tinejdžerka u malom scenariju sa odličnim dijalozima kome nije cilj da uzdrma planetu, već samo ispriča jednu scenu iz života ljudi.

Starije kolege mogu da se sakriju i pred talentom njenog ortaka – člana “Superbad“-trojke. Majkl Sera je sjajan. Nema šta tu više da se kaže, osim da sigurno kapira koliko je sreće imao što je Hejli Džoel Osment dobio ulogu u “Šestom čulu“ (The Sixth Sense).

Njih dvoje, pa svi ostali. Ali, jednako dobri. Dženifer Garner i Džejson Bejtman su perfektan izbor za (previše) savršeni američki mladi bračni par sa savršenom kućom, frizurama, garderobom... Ipak, personalni favorit među “pratiocima“ Elen i Majkla je glava porodice Mekgaf – J.K. Simons, poznat po nezaboravnim ulogama u seriji “Oz“ i filmovima o Spajdermenu.

O nagradama i nominacijama koje je ovaj film pokupio mogli bi do sledećeg filma kome će dušu da daju, pre svih, Dijablo Kodi, Elen Pejdž i Majkl Sera. Lepo posetite oficijelni sajt filma www.foxsearchlight.com/juno i svašta ćete naći u “Junoverse“-u.

I Džuno i njen film su jednostavno kul! A kul je nešto što prija iz minuta i minut, čak i kada nije idealno, revolucionarno, bez greške... Uostalom, takav je i život.

Katarina Milovanović

Pogledajte još