NAUČNICI OTKRIVAJU: Zašto je opasno zagrevati hranu u plastičnim posudama?

Podgrevanjem hrane u mikrotalasnoj pećnici, u plastičnoj posudi, rizikujete svoje zdravlje, upozorio je profesor sa Univerziteta u Melburnu dr Mark Grin.

On je objasnio da su plastične posude sastavljene od plastifikatora koji im daju savitljiv i mekan oblik.

Uobičajeni plastifikatori koje koriste proizvođači su bisfenol A, takođe poznat kao BPA, i ftalati. Oni se često koriste i u drugim svakodnevnim artiklima kao što su toaletne potrepštine i konzervirana hrana.

Ali poznato je da plastifikatori utiču na reproduktivni sistem i povezuju se sa drugim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, astme i gojaznosti.

- Plastifikatori bi mogli da smanje broj spermatozoda kod muškaraca i broj jajnih ćelija kod žena. Stope pobačaja takođe se povećavaju prekomernom izloženošću plastifikatorima - navodi dr Grin za "Daily Mail Australia".

Ono što je problem kod zagrevanja hrane u plastičnoj posudi je kretanje plastifikatora. Što je viša temperatura, to se više plastifikatora kreće. A što je veći sadržaj masnoće u hrani, poput slanine ili lososa, veće su šanse za otapanje.

Ta potencijalna opasnost podstakla je neke zemlje da preduzmu mere, pa su plastifikatori zabranjeni u nekim proizvodima u Francuskoj, dok ih je Evropska unija uklonila iz dečjih bočica. Brazil, Malezija i Kina preduzele su iste mere predostrožnosti.

- Mrlja na posudama su znak da se plastika otopila. Plastična jedinjenja predstavljaju ozbiljnu opasnost, a pronađeni su u brojnim proizvodima koji bi iznenadili potrošače. Mogu se naći u limenkama, računima, plastičnim bocama, proizvodima za ličnu negu, šamponima ili regeneratorima - nabraja dr Grin.

Oko 95 odsto ljudi ima merljivi nivo BPA u urinu.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još