Nouvelle Vague

Negde između drugog i trećeg "Dnevnika" i ne baš lepih vesti iz naše zemlje, pa još u kišnoj noći, u ponedeljak, desilo se ipak nešto lepo – "Nouvelle Vague" posetili su Beograd.

Ali, tu negde se zaustavljamo s lepim vestima. Ispred SKC-a gužva i pokoji tapkaroš, svi traže kartu viška. Oko 21.30 SKC je bio prepun, a u sali toliko zagušljivo i vruće da se i ne usuđujem da uđem. Posle sat i 15 minuta zakašnjenja, koncert konačno počinje, a skoro svi, na moje veliko iznenađenje, uspevaju da se uguraju u salu. Čujem komentare ponekog ko se nećka da li da koncert odsluša malo po strani: "Hoćemo da se probijamo?", "Da probamo da okušamo sreću?" Reč je, dakle, o opasnom poduhvatu.

Izgleda da ni skupa karta ni to što je ponedeljak nisu prepreka za beogradsku publiku da čuju "Nouvelle Vague".

Po komentarima prisutnih moglo se zaključiti da je koncert ovog francuskog benda pre dve godine u Domu omladine bio mnogo bolji, a da je gužva bila manja.

- Neko bi se zapitao šta je to što jedan cover band, koji obrađuje tuđe pesme, čini toliko popularnim. Šta je to što tera mnogobrojnu publiku da posećuje njihove koncerte? Mislim da su za to najzaslužnije pevačice. Imaju prelepe glasove, a na sceni su tako slobodne, slatke i seksi. Jedna je u Domu omladine imala "čarlston" haljinu - komentariše jedna obožavateljka "Nouvelle Vague".

Očigledno da simpatične, vesele i inspirativne pojave, kao i umilni glasovi Melanie Pain i Phoebe Killdeer, nisu bili dovoljni da podignu atmosferu. Čak ni neki od zagarantovanih hitova koje smo čuli: "Dancing with myself", "Blue Monday" i "Too Drunk to Fuck" nisu mnogo razdrmali publiku.

Zaista bih volela da opišem kako su pevačice bile obučene i kako su se muzičari ponašali na sceni, ali od gužve ništa nisam videla. Sasvim drugi ugođaj daju razigrane slike naše fotoreporterke. Takođe, imala sam najbolju volju da osetim i da prenesem taj doživljaj "novotalasnog" zvuka, ali ozvučenje je bilo zaista loše, tako da su moji utisci prilično bledi. SKC se pokazao kao loš prostor za ovaj koncert.

"Nouvelle Vague" jedinstveni su u obradama, dajući svakoj pesmi novu čar i drugačiju atmosferu. Ali, očigledno je da se ovakva atmosfera najbolje doživaljava u miru sopstvene sobe.

Tekst: Nada Veljković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još