Godišnjica nezavisnosti Meksika obeležena u Srbiji (FOTO)

U rezidenciji meksičog ambasadora u Beogradu, njegove ekselencije Karlosa Isaura Feliksa Korone i supruge Eun Hai Kim, prošle nedelje obeležen je nacionalni dan Meksika povodom 212 godina od sticanja nezavisnosti.

Svečanosti su prisustvovali brojni ambasodori, predstavnici akademske elite, medija, ali i značajnih ličnosti u Srbiji. Nakon prigodnog igranog programa u duhu meksičke kulture i folklore, prisutnima se obratio i sam ambasador.

Svečanost je započeta inoniranjem himne Srbije i Meksika, a zatim je ambasador Feliks Korona izneo svoje utiske, privrženost Srbiji, njenoj kulturi, ljudima i ciljevima.

On je, naime, već bio ambasodor Meksika u Srbiji u periodu između 1994. i 1999. godine tokom, kako se i sam prisetio, teških vremena za Srbiju. I tada je, kao i sada, pružao veliku podršku našem narodu, zbog čega nikog ne treba da čudi što je ponovo odlučio da dođe u našu zemlju tokom mnogo obećavajućeg i optimističnijeg perioda nego što je to bilo devedesetih godina.

Feliks Korona je takođe napomenuo da Srbija i Meksiko slave čak 76 godina prijateljskih i diplomatskih odnosa i da je Meksiko uvek bio blizak Srbima i našoj kulturi, ali da su oduvek pružali podršku našem teritorijalnom integritetu.

U šali je napomenuo da su nas umnogome zbližile i meksičke telenovele koje su bile veoma popularne u Srbiji.

Kada je obeležavanje u Meksiku u pitanju, napomenuo je da se u čast ovog istorijskog događaja održava svečanost na čelu sa predsednikom Meksika, na kojoj se čuju zvona Nacionalne palate, aludirajući na poziv Idalga, u isto vreme kada se maše zastavom Meksika i prinosi poštovanje herojima zemlje.

Dok predsednik uzvikuje ime svakog od njih, ljudi okupljeni na trgu Sokalo u Meksiko Sitiju i širom zemlje oduševljeno uzvikuju: "¡Viva! ¡Viva!" (Živeo/la!), izraz koji predstavlja poštovanje i divljenje nacije prema ovim likovima.

Izvor: Blic.rs
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još