Usvojene izmene Zakona o obrazovanju

BEOGRAD, 14. jula 2011. (Beta) - Skupština Srbije usvojila je u četvrtak izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koje utvrdjuju da je više od 25 neopravdanih izostanaka u toku školske godine osnov da se učeniku u disciplinskom postupku smanji ocena iz vladanja.

Do sada je neopravdano izostajanje sa nastave najmanje 35 časova bilo teža povreda obaveza učenika. Tim propisom se predvidja i da se od šestog razreda osnovne škole i u srednjoj školi vladanje tokom godine ocenjuje opisno, a na kraju prvog i drugog polugodišta brojčanom ocenom i utiče na opšti uspeh.

Vladanje učenika od prvog do petog razreda osnovne škole ocenjuje se opisnom ocenom koja ne utiče na opšti uspeh učenika.

Pored uredjenja vaspitno-disciplinskog postupka protiv učenika, izmenama zakona precizirano je da se u školama od dece i zaposlenih uzimaju samo osnovni podaci koji su potrebni za sistem obrazovanja i koji će se nalaziti u jedinstvenom informacionom sistemu prosvete.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojima se precizira osnovica doprinosa za preduzetnicu koja je na porodiljskom odsustvu ili je odsutna zbog nege deteta, a delatnost nastavlja da obavlja preko ovlašćenog poslovodje, kao i za sveštenike i verske službenike.

Pogledajte još