Vladajuća koalicija da se dogovori o izborima

BEOGRAD, 14. jula 2011. (Beta) - Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković rekao je u četvrtak da stranke vladajuće koalicije treba da se dogovore da li će naredni lokalni i parlamentarni izbori biti održani istovremeno ili odvojeno, ali da njihovo razdvajanje u ovom trenutku nosi značajan politički rizik.

"Ima tu argumenata i za i protiv. Nije lako jasno zauzeti stav o tom pitanju, posebno u situaciji u kojoj je priča o uštedi i racionalizaciji uvek do te mere dominantna da svako suprotstavljanje njoj nosi značajne političke rizike", rekao je Marković novinarima u Skupštini Srbije.

On je kazao da je dugoročno posmatrano razdvajanje lokalnih i republičkih izbora nesporno bolje, a kratkoročno gledano to u prvim momentu nosi veći trošak.

Prema njegovim rečima, razdvajanje lokalnih izbora praksa je u mnogim zemljama upravo zbog toga što se tako dobija kvalitetnija lokalna samouprava. "S druge strane, razdvajanj lokalnih i republičkih izbora dovodi do inicijalno većih troškova jer treba dva puta organizovati izbore", rekao je Marković.

Pogledajte još