Kosovska opozicija za prekid razgovora sa Srbijom

PRIŠTINA, 14. jula 2011. (Beta) - Glavne opozicione partije su u četvrtak na vanrednoj sednici parlamenta Kosova zajednički zatražile da se ponište dosadašnji sporazumi sa Srbijom u okviru tehničkog dijaloga, kao i da se prekinu dalji pregovori do utvrdjivanja pregovaračke platforme.

Opozicione partije smatraju da bi pregovaračku platformu pre nastavka dijaloga trebalo da utvrdi parlament Kosova, a na osnovu nje bi se vlada obavezala da svi dogovori koji budu postignuti sa Beogradom prodju kroz proceduru ratifikacije u parlamentu.

Šef poslaničke grupe najveće opozicione partije, Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ismet Bećiri, kazao je da "razgovori nisu bili dobro pripremljeni i imaju nepredvidive posledice za Kosovo."

"Skupština nije obaveštena ni o čemu je postignut dogovor ni da li se radi o sporazumu ili zaključcima", kazao je Bećiri i dodao da je spuštanje nivoa dogovora na nivo zaključaka "bez smisla i indikativan jer se njima zaobilazi suverenitet Kosova."

Predstavnik parlamentarne grupe Samoopredeljenje Visar Imeri rekao je da vlada namerno krije sadržinu tri sporazuma koji su postignuti sa Srbijom. On je ocenio da su razgovori onako kako su koncipirani doveli do toga da je "Kosovo u njima samo posmatrač."

Šef poslaničke grupe Alijanse za buducnost Kosova, Ardijan Djini, ocenio je da "dogovor o slobodnom kretanju vraća Kosovo unazad i otvara jos više vrata Srbiji na Kosovo."

Pogledajte još