MOĆAN SASTOJAK: Zašto je važno da koristite hijaluron?

Ako želite jedru, mekanu i glatku kožu, sa manje vidljivih bora, bez hroničnih suvih delova, postoji samo jedan sastojak koji vam je zaista potreban - hijaluronska kiselina. Možete je naći u mnogim serumima, maskama, kao i u filer-injekcijama za popunjavanje bora. Kakav je to sastojak i kako deluje?

Hijaluronska kiselina je supstanca koja se prirodno nalazi u našem telu. Ona zadržava vodu i pomaže telu da bude hidrirano. Molekul hijaluronske kiseline može da zadrži hiljadu puta svoje težine u vodi i tako održava nivo vlažnosti i sprečava da voda ispari iz tela.

Kao i kolagen i elastin, količina hijaluronske kiseline se postepeno smanjuje kako starimo. Srećom, postoje načini da stimulišemo njenu proizvodnju u telu. Prvo, ishrana znatno utiče na izgled kože. Unosite dosta voća i povrća jer će antioksidanti u njima zaštititi kožu od procesa zapaljenja i pomoći u održavanju zdravog izgleda. Drugo, sastav kozmetike koju koristite treba da bude stub vaše rutine. Proverite listu sastojaka jer je vrlo moguće da neki od prizvoda već sadrži hijaluronsku kiselinu. Kada je koristite u kremama i serumima, ona hidrira i zaglađuje kožu. Zbog moći da zadržava vodu, ona će hidrirati kožu lica tokom celog dana. Takođe, hijaluronska kiselina se dobro kombinuje sa drugim aktivnim sastojcima u kozmetici poput retinola, vitamina i ostalih kiselina. Jedini izuzetak je verovatno glikolna kiselina koja ima nizak pH, pa može da razgradi hijaluronsku kiselinu i umanji njen efekat.

Forme hijaluronske kiseline

Postoji više oblika hijaluronske kiseline, ali ono što treba da znate je da se dele na hijaluronsku kiselinu velike i male molekularne mase. To suštinski znači da dolazi u obliku krupnih i sitnih molekula. Krupni ostaju na površini kože, dok sitni prodiru duboko. Iako će sitniji molekuli biti efikasnije jer prodiru duboko i hidriraju kožu iznutra, istraživanja su pokazala da oni mogu imati i nuspojave. Duže korišćenje hijaluronske kiseline u formi sitnijih molekula može izazvati iritaciju kože. Zato, ako je moguće probajte da saznate koja vrsta hijaluronske kiseline se nalazi u vašem serumu, a moguće je da je proizvođač to već naznačio na pakovanju. Dakle, hijaluronska kiselina krupnih molekula ostaće na površini lica, stvoriti zaštitnu barijeru i definitivno biti bezbednija na duže staze.

Kako i kada je koristiti?

Pošto je hijaluronska kiselina magnet za vodu, savet je da je uvek nanosite na vlažnu kožu. To je inače dobra praksa za bilo koji kozmetički proizvod za negu. Ako na isušenu kožu nanesete serum sa hijaluronskom kiselinom, on će izvući vlagu iz dubljih slojeva kože kako bi ovlažio površinu, a to ne želite. Zato naprskajte termalnu vodu tik pre nanošenja seruma i videćete razliku u hidrataciji. Molekuli hijaluronske kiseline će tu vodu zgrabiti i ostaviti je u koži. Takođe, kada je suvo vreme ili ste u prostoriji sa veoma suvim vazduhom, hijaluronska kiselina možda nije dobar izbor. Umesto da izvlači vlagu iz vazduha i uvlači u vašu kožu, ona će početi da izvlači vlagu iz tela i koža će postati isušena iznutra. Imate na umu ove stvari kada sledeći put namažete svoj omiljeni serum ili kremu sa hijaluronskom kiselinom.

Izvor: Harper's Bazaar
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još