Znate li čime se sve može ratovati u 21. veku?

Na ovogodišnjem Weekend media festivalu u Rovinju, na panelu za koji su se u prepunoj dvorani očekivano tražila dodatna mesta, prekaljeni PR-ovci Ankica Mamić i Krešimir Macan, te iskusni urednici i direktori uticajnih novina Ivan Buča i Renato Ivanuš saglasili su se kako je pojavljivanje Volodimira Zelenskog u "Vouge"-u, a njegove supruge Olene na naslovnici ovog uticajnog modnog magazina – dobar novinarski potez.

Kako je prema rečima Karla von Klauzevica rat samo nastavak politike drugim sredstvima, učesnici su se saglasili da je bračni par Zelenski u "Vouge"-u uspeo da zapali plamen nade u ukrajinskom narodu i skrene pažnju svetske javnosti na njihove patnje. Panel je moderirao izdavač Robert Čoban.

Buča je pohvalio kolege iz "Vouge"-a, te istakao da danas ne postoji urednik koji ne bi hteo intervju s predsednikom Ukrajine i prvom damom te zemlje, kao i da Zelenski možda ne može da maše nuklearnom bombom, ali zato može svojim porodičnim životom. Zbog toga je njegova supruga ujedno i meta i oružje, a prema Macanovim rečima i simbol Ukrajine i svih žena.

Foto: Emica Elveđi/PIXSELL

Macan je takođe naglasio uspeh Ukrajinaca u psihološkom ratu, te istakao "selebritizaciju" koja je u slučaju pojavljivanja predsednika u modnom magazinu uspela da pokrene raspravu i u privremenom ratnom zatišju ponovo patnje ukrajinskog naroda staviti u prvi plan. Ankica Mamić primetila je kako je u ratu osim oružja najvažnija propaganda koja je u ovom slučaju ključ ukrajinskog uspeha u osvajanju saveznika.

Govoreći dalje o modernom ratovanju, Buča je istakao da je za fotografije finske premijerke u prvom trenutku pomislio da su "deepfake", ali s obzirom na to da je Sana Marin javno na kritike odgovorila kako u fotografijama ne vidi ništa sporno, cela priča se završila i danas niko više o tome i ne govori.

Panel "Ratovanje drugim sredstvima" ipak je očekivano s analize ratne komunikacije Ukrajine i fotografija finske premijerke, skrenuo u domaće medijske vode te na medijske napade na političare i njihov privatni život. Komentarišući odnos domaćih političara i medija u odnosu na isti odnos u Velikoj Britaniji, Renato Ivanuš, glavni izvršni direktor "Večernjeg lista" zaključio je kako nema nedodirljivih:

- Kakvi su političari prema nama, takvi smo mi prema njima, baš nam je super. Kad vidimo kako i gde političari vode državu ne možemo od medija očekivati da uvek sve bude 'u rukavicama'.

Foto: Emica Elveđi/PIXSELL

Izvor: Weekend.hr
Foto: Emica Elveđi/PIXSELL

Pogledajte još