Država koči da film o Koraću stigne na EP u košarci?

Film "Žućko: Skica za portret Radivoja Koraća" je, kako piše "Blic", od strane FIBE uvršten u program koji će otvoriti prvenstvo. Međutim, ovu veliku čast ugrožava činjenica da film još nije dobio sva potrebna sredstva od države kako bi bio finiširan.

Trejler: ŽUĆKO

- Ogromna je čast što nas je FIBA izabrala da budemo u zvaničnom programu kojim će biti otvoreno evropsko prvenstvo u košarci u Litvaniji. Planirali smo da do 6. septembra film prevedemo na sedam jezika i kopije pošaljemo u Litvaniju. Trenutno je film u fazi završne postprodukcije. Ostalo nam je da uradimo kolor korekciju i mastering zvuka, kao i remastering filma što je posao od nedelju dana, ali imamo problem sa finansijama - kaže za "Blic" reditelj i scenrista Gordan Matić.

U filmu o Radivoju Koraću legendi naše košarke koja je tragično izgubila život u saobraćajnoj nesreći 2. juna 1969. godine pojavljuju se brojni košarkaši - Ivo Danev, Josip Đerđa, Miško Čermak, Frančesko Varoto, Pedro Fernadez. Naratori u filmu su takođe dva slavna košarkaša Saša Đorđević i Milenko Tepić. Glavnu ulogu u filmu o “Žućku” igra Vladimir Aleksić, a tu su i Katarina Radivojević, Tihomir Stanić, Voja Brajović... Muziku za film komponovao je Darko Rundek.

Matić objašnjava za "Blic" da je do sada urađen skoro celi film i da je sve privedeno kraju, međutim zbog kašnjenja sredstava koje je obećalo ministarstvo za kulturu Srbije, sudbina filma je još neizvesna.

- Bilo bi zaista neozbiljno da se ne pojavimo na evropskom prvenstvu u Litvaniji sa filmom. To je velika stvar za kulturu naše zemlje i prilika da predstavimo lik i delo legendarnog “Žućka” evropskoj publici. Nadam se da će u sledećih par nedelja biti načina da finiširamo film - kaže Matić.

Preostaje samo pitanje: Da li je moguće da za film od tolikog značaja za domaću kulturu, ali i košarku nema novca u državi čiji vrh prati finale Vimbldona?

Pogledajte još