LEK IZ PRIRODE: Zdravstveni benefiti ulja crnog kima

Crni kim je lekovita biljka koja se od davnina koristi kao deo tradicionalne medicine. Radi se zapravo o malim crnim semenkama, a ulje koje se dobija od njih takođe ima mnoge prednosti za zdravlje.

Ulje crnog kima je tako najpoznatiji lek za prevenciju i tretiranje alergija, a dobro utiče i na imunitet. Ipak, kod njegovog korišćenja treba paziti na nekoliko stvari.

Zašto je ulje crnog kima dobro?

Crni kim sadrži antioksidanse koji štite ćelije od oštećenja. Isto tako, antioksidansi smanjuju upale u telu, a sprečavaju i stanja poput Alchajmerove bolesti i raka. Osim toga, ovo ulje je korisno i za brojna druga stanja.

1. Dobro je za astmu i alergiju

Ulje crnog kima je odlično i za tretiranje astme, ali i alergija. Dok kod astme smanjuje upale i opušta mišiće disajnih puteva, kod alergija će ublažiti simptome, samo ako počne da se uzima na vreme.

2. Pomaže kod povišenog krvnog pritiska

Neka istraživanja su pokazala kako je ovo ulje dobro i za snižavanje nivoa šećera u krvi, ali i kako smanjuje krvni pritisak i nivo holesterola.

3. Može se koristiti lokalno

Koristi se i lokalno kod nekih stanja kože. Tako je dobar kod suvoće kože, psorijaze i za akne jer smiruje upale i crvenilo kože. Zbog svojih sastojaka je dobro i za korišćenje za brže zacelivanja rana. Ipak, ovo je istraženo samo na životinjama pa je potrebno napraviti dodatna istraživanja.

4. Ima blagodati na probavu

Još istraživanja je potrebno provesti i na delovanje ovog ulja na gastrointestinalni sastav, odnosno na njegovo dejstvo na čireve na želucu i probavne probleme. Neki ovo ulje koriste i za bolove u leđima i glavobolju.

Kako se uzima ulje crnog kima?

Ovo ulje se uzima po preporukama koje pišu na njegovoj ambalaži. Može se uzimati nekoliko meseci bez prestanka, nakon čega je potrebno naptaviti pauzu. Ako se uzima kao lek za pomoć kod alergija, potrebno ga je krenuti uzimati tri meseca pre same sezone alergena kako bi delovao. Ulje crnog kima dolazi u obliku tekućeg ulja i u obliku kapsula. Ima gorkasti ukus te se može piti s nekom tečnošću ili medom.

Ima li konzumiranje ulja crnog kima posledice?

Ako imate određena stanja ili bolesti, pre konzumacije je potrebno posavetovati se s lekarom. Pokazalo se kako ovo ulje može izazvati probleme kod osoba koje imaju neku od bolesti bubrega.

Isto tako, konzumiranje ovog ulja ne preporučuje se trudnicama ili dojiljama. Kod nekih će osoba ulje crnog kima izazvati mučninu, povraćanje, želudačne smetnje ili zatvor. U svakom bi se slučaju pre konzumacije ulja crnog kima trebalo posavetovati s lekarom.

Zaključak

Ulje crnog kima se koristi za razna stanja i probleme, a odličan je i kao pomoć kod alergija i astme. Kod nekih ljudi može izazvati nuspojave pa je najbolje posavetovati se s lekarom pre upotrebe.

Izvor: N1 Zagreb
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.