Austrijancima most na Adi

Ugovorena cena za projektovanje i izvođenje radova na mostu iznosi 118,642 miliona evra, a predviđeni rok za realizaciju čitavog projekta je 40 meseci .

Konzorcijum firmi koji predvodi austrijski "Por Tehnobau end Umvelt Atktingezelšaft" izabran je kao najpovoljniji ponuđač za izradu glavnog projekta i izvođenje radova na izgradnji mosta na Adi Ciganliji, odlučio je juče Upravni odbor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Ugovorena cena za projektovanje i izvođenje radova je 118,642 miliona evra, a dogovoreni vremenski rok za realizaciju celog projekta 40 meseci. Ugovorom će biti obuhvaćeni i eventualni nepredviđeni i naknadni radovi u iznosu od pet odsto, navela je Direkcija u saopštenju i pojasnila da je rezerva od pet odsto "uobičajena praksa u građevinarstvu, kao i da u trenutku potpisivanja ugovora niko ne može da zna da li će ova rezerva biti iskorišćena". 

Uz podsećanje da je po usvojenom idejnom projektu iz 2005. godine predviđena cena mosta bila oko 90 miliona evra, bez PDV-a, Direkcija je navela da je razlika u ceni realnost koja proizilazi iz porasta cena čelika na svetskom tržištu za 52 odsto, kao i da su ukupni generalni troškovi u Evropi porasli za oko pet odsto. Most preko Save povezaće Novi Beograd sa Čukaricom, čime će saobraćaj preko postojećih mostova i kroz Bulevar vojvode Mišića biti rasterećen i do 40 odsto. Dosadašnje studije pokazale su da će građani uštedeti oko 30 minuta u putovanjima, jer će umesto kroz centar grada, ka Novom Beogradu, odnosno Čukarici i Rakovici koristiti most na Adi Ciganliji.

Pored toga, vozači će dnevno uštedeti 11 tona goriva i 100.000 pređenih kilometara samo za putnička vozila. Most na Adi Ciganliji finansira se najvećim delom iz kredita koji je grad Beograd podigao kod Evropske banke za obnovu i razvoj, dok će prilazne saobraćajnice finansirati Direkcija iz svojih izvornih prihoda. Most preko Ade Ciganlije predstavlja sastavni deo prve faze unutrašnjeg magistralnog poluprstena, za koji je u septembru 2007. godine usvojen plan detaljne regulacije, navela je Direkcija.

("Pregled")

Pogledajte još