Sećanje na Milana Šipku u Vukovoj zadužbini

BEOGRAD, 15. jula 2011. (Beta) - Skup posvećen sećanju na nedavno preminulog lingvistu i profesora Milana Šipku, autora Pravopisnog rečnika srpskog jezika i koautora Velikog rečnika stranih reči i izraza, održan je u petak u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

O naučnom radu Milana Šipke i njegovom značaju za unapredjenje kulture govora u srpskom jeziku govorili su akademik Ivan Klajn, direktor Instituta za srpski jezik Sreto Tanasić, lingvista Veljko Brborić, predsednik Vukove zadužbine Miodrag Maticki i izdavač Zoran Kolundžija.

"Milan Šipka je bio idealan saradnik, kako u radu na knjigama koje smo zajedno pisali tako i na onim za koje sam mu bio samo redaktor, jer nije patio od autorske sujete i bio je spreman da prihvati primedbe", rekao je Ivan Klajn koji je zajedno sa Šipkom autor Velikog rečnika stranih reči i izraza, objavljenog pre nekoliko godina u izdanju "Prometeja".

Sreto Tanasić je istakao da je Šipka bio "izuzetna ličnost u svetu lingvistike na prostorima bivše Jugoslavije, čovek izuzetnog obrazovanja i energije".

Na skupu je kratko predstavljena i treća knjiga Šipkinih "Standardnojezičkih preispitivanja", koju je mesec dana pre smrti objavio "Prometej", inače organizator skupa u Vukovoj zadužbini.

Pogledajte još