Srbija se obrukala protiv Slovenije

Srbija je takmičenje završila na poslednjem mestu u grupi sa učinkom od jedne pobede i dva poraza. U prvom kolu naši mladi košarkaši savladali su Rusiju, a u drugom izgubili od Crne Gore.

Posle jučerašnjeg debakla protiv Crne Gore, očekivalo se da će reprezentativci Srbije uspeti da se konsolidiju i najvažniju utakmicu prve faze takmičenja odigraju u skladu sa renomeom srpske košarke. Tim pre što se u tim vratio glavni organizator igre Nemanja Nedović, koji juče nije igrao zbog lakše povrede.

Ispostavilo se, međutim, da poraz od 25 koševa razlike protiv Crne Gore nije bio slučajan. Ekipa jednostavno nije funkcionisala i Slovenci su od starta uspeli da nametnu stil igre koji njima odgovara.

Posebno je tragična bila treća četvrtina, u kojoj je reprezentacija Srbije primila čak 38 poena, što je nedopustivo i kada se radi o selekcijama koje igraju u drugoj diviziji.

Iako bi moglo da se prigovori arbitrima na pomalo čudnom kriterijumu, po kome su Slovenci izveli 37, a naš tim 16 slobodnih bacanja, činjenica je da je u igri reprezentacije Srbije isuviše toga "škripalo". Nije bilo dovoljno čvrstine, discipline i odgovornosti u igri i poraz nije mogao da se izbegne.

Tako je ova generacija neslavno završila takmičenje na kome je trebalo da pokaže da naši najbolji košarkaši imaju prave naslednike. Eliminacija sa prvenstva Evrope već u prvoj fazi takmičenja predstavlja bolan šamar, jer se radi o igračima koji bi za par godina morali da budu nosioci igre u našoj A selekciji.

Selektor reprezentacije Srbije Aleksandar Džikić nije krio razočaranje posle večerašnjeg poraza.

"Igrači i ja smo veoma razočarani. Nema puno toga da se priča o ovoj utakmici. Biće vremena za dublje analize, ali ovo je svakako neuspeh", rekao je Džikić.

U nastavku šampionata, reprezentacija Srbije će igrati za plasman od 13. do 16. mesta.

Srbija: Jaramaz 18, Nikolić, Ognjenović 2, Duran, Nedović 26, Blagojević 10, Anđušić 6, Radosavljević 2, Milovanivić 2, Rondović 2, Đekić 6, Kalinić 6.

Slovenija: Prepelic 17, Jerman, Brodnik, Nikolić 12, Murić 19, Ferme 3, Špan 6, Omić 21, Pajić 24, Korošec, Besedić.

(FoNet)

Pogledajte još