Sve više amaterizma u profesionalnom filmu

PALIĆ, 17. jula 2011. (Beta) - Reditelj Srdjan Karanović, gost 18. Festivala evropskog filma na Paliću, upozorio je u nedelju da je sve više amaterizma u profesionalnoj kinematografiji.

"Problem je u tome što se u profesionalnoj kinematografiji snima sve više filmova koji nisu domišljeni i zreli", rekao je na konferenciji za novinare na Paliću Karanović, koji je i jedan od ovogodišnjih dobitnika festivalske nagrade "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskoj kinematografiji.

Podsećajući da je pojam filmskog amaterizma u velikoj meri promenjen zbog činjenice da danas bukvalno bilo ko može da snimi amaterski film mobilnim telefonom, Karanović je ocenio da je svojevrsna inflacija filmova glavna mana nove filmske tehnologije.

"Ne postoji recept za dobar film, to je stvar lične hemije. Smatram da je filmska pedagogija spora. Ja sam se trudio da svoje studente učim kako da misle, a ne kako da snimaju filmove koji će dobijati nagrade na velikim festivalima", rekao je Karanović.

Ugledni srpski reditelj je napomenuo da više nema nameru da snima filmove jer mu je lepše da u filmskoj umetnosti uživa kao gledalac udobno smešten u fotelju, nego kao čovek koji je prisiljen da ide okolo i da skuplja novac za snimanje filma.

Pogledajte još