Ove nedelje igra za opstanak evra

BRISEL, 18. jula 2011. (Beta-AFP) - Zona evre se narednih dana neizostavno mora pozabaviti novim planom spasavanja Grčke što bi moglo uključiti preuzimanju duga te zemlje o čemu će na samitu u četvrtak razgovarati lideri evro-zone u nameri da izbegnu širenje opasne zaraze krizom.

Dok grčki premijer Jorgos Papandreu uverava da je "na putu postizanje rešenja koje će dati dugoročni predah", treća privreda zone evra, italijanska, je pred teškom nedeljom na tržištu.

"Moramo sprečiti da se zaraza iz Grčke proširi u Španiji i Italiji, i ostatku evrozone", upozorio je belgijski ministar finansija Didije Reinders u intervjuu za "Libr belžik": "Pomažući Grčkoj, pomažemo i sebi tako što ćemo izbeći da zona evra bude pogodjena u celini".

Nova turbulencija mogla bi brzo nastati iznad zone evra ukoliko njeni lideri, u četvrtak u Briselu, ne utvrde drugi paket pomoći Grčkoj.

Šef nemačke centralne banke Jens Vajdman je skeptičan. "Čak i smanjenje duga neće doneti pravo pooljšanje" jer će Grčka i dalje troši više nego što proizvodi i neće se rešiti deficita.

Pogledajte još