Prva učenička kolonija – harmonija nasleđa i budućnosti

Da naša deca hoće da vezu i da im je potrebno omogućiti makar fakultativno da uče tradicionalne veštine, pokazala je i prva Učenička kolonija starih zanata koja je, u ambasadi Kanade u Beogradu, okupila više od 30 vrednih učenika osnovnih i srednjih škola širom Srbije. Đaci su prezentovali svoje umeće u izradi rukotvorina tehnikama pustovanja, tkanja i veza, a poruka manifestacije bila je da je edukacija dece neophodna, kako bismo dobili poštovaoce tradicije i sačuvali naše kulturno nasleđe.

U prvoj Učeničkoj koloniji starih zanata učestvovali su učenici iz Odžaka, Zemuna, Inđije, Sremske Mitrovice, Knjaževca i Bele Palanke. Manifestaciju je organizovalo udruženje "Etno mreža", uz podršku vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Ministarstva prosvetei ambasade Kanade, u sklopu programa "Edukacijom dece do očuvanja tradicije".

Foto: Promo

- Učenička kolonija je prilika da se đaci iz osnovnih i srednjih škola iz različitih krajeva Srbije okupe na jednom mestu, da upoznaju svoje vršnjake iz međunarodnih škola u Beogradu i usvoje nova znanja kroz rad s mentorima iz Etno mreže. Za nas su ovakve kolonije izuzetno važne, jer je prenos znanja na decu i mlade preduslov za očuvanje nasleđa i kulturnog identiteta - rekla je predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED-a, Violeta Jovanović.

Foto: Promo

Koloniju su na inicijativu diplomatske zajednice posetile grupe učenika međunarodnih škola u Beogradu koji su od svojih vršnjaka iz unutrašnjosti učili veštine veza, tkanja i pustovanja.

- Danas smo svedočili stvaralaštvu novih generacija, koje pokazuju veliko interesovanje i elan za stare tehnike. Zato je važno da učeničke kolonije postanu praksa, jer su dragocene za razvoj kreativnog i omladinskog preduzetništva. Ambasada Kanade će nastaviti da podržava ovakve manifestacije, koje takođe imaju podršku lokalnih zajednica i zanatskih udruženja okupljenih u Etno mreži - izjavila je Valeri Lejn, supruga ambasadora Kanade Džajlza Normana, koji su domaćini i diplomatski pokrovitelji prve Učeničke kolonije.

Etno mreža godinama sprovodi program "Edukacijom dece do očuvanja tradicije", a od 2020. program podržava i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Rešenjem ministra, krovnom udruženju "Etno mreža" dodeljen je status programa od javnog interesa, kojim se unapređuju kompetencije zaposlenih u obrazovnim ustanovama. Tokom prošle godine, više od 50 nastavnika pohađalo je seminare u organizaciji Etno mreže, tokom kojih su radili na sticanju veština u tradicionalnim tehnikama veza, tkanja i pustovanja.

Foto: Promo

Nagrade za najuspešnije učeničke timove

Na Učeničkoj koloniji dodeljena su i priznanja za najbolje radove u tri kategorije. U kategoriji I - IV razreda, prvo mesto osvojila je osnovna škola "Vuk Karadžić" iz Knjaževca, u kategoriji V - VIII razreda OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" iz Sremske Mitrovice, a u kategoriji srednjih škola - "SSŠ dr Đorđe Natošević" iz Inđije.

Komisiju za ocenjivanje radova su činili ambasador Kanade Džajlz Norman sa suprugom Valeri Lejn, predsednica Međunarodnog kluba žena Eun Hai Kim i članovi upravnih tela Etno mreže, David Van De Kamp i Zlatko Cvetković.

Foto: Promo

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još