ČETIRI KLJUČNA KORAKA: Kako krenuti dalje posle razvoda?

Čak i ako se vaš razvod dešavao u mirnoj i prijateljskoj atmosferi, odvajanje od životnog partnera je uvek teško, ali na kraju tunela ima svetlosti.

Oporavak od razvoda traje neko vreme — u pitanju su meseci ili čak godine. Kako će se to odvijati zavisiće od mnogih faktora, uključujući i to koliko su vaš brak i razvod bili komplikovani.

Istraživanja variraju, ali opšte mišljenje je da je za potpuni oporavak potrebno 1-2 godine.

Pred vama je nekoliko važnih koraka koje morate da napravite.

1. Prihvatanje

Bez obzira na to da li ste doneli odluku da se razvedete, ili ste uništeni odlukom vašeg supružnika, shvatite da ako neko od vas želi razvod, oboje ćete se razvesti.

Niko ne razmišlja o razvodu na dan venčanja, a ipak se skoro 50 odsto brakova završava razvodom. To nije ono što ste želeli kada ste se venčali, a sada se osećate kao da ste umrli. Prihvatanje da će se razvod dogoditi je prvi korak ka oporavku.

2. Odvojite malo vremena da razmislite i obradite svoje emocije, idealno pre nego što započne pravni proces

Priuštite sebi podršku koja vam je potrebna za ovo: terapija, grupe za podršku razvodu, vođenje dnevnika, meditacija, kreativno izražavanje i jednostavno razgovor sa prijateljima ili porodicom. Razmislite o radu sa psihoterapeutom. Ne žurite sa pravnim procesom. Nakon što ste dozvolili sebi da prođete kroz svoje emocije, možda ćete biti spremniji da se suočite sa zakonskom fazom razvoda. Naravno i dalje ćete imati jaka osećanja, ali možda ćete moći bolje da upravljate njima dok donosite sve odluke potrebne u procesu razvoda.

3. Ne donosite velike odluke u krizi

Kada prvi put shvatite da je razvod verovatan, ušli ste u „režim preživljavanja“. Vaš prioritet je da održite stvari stabilnom za sebe i svoju decu, ako ih imate. Možda će biti primamljivo odmah započeti novu vezu, odseliti se, napustiti posao ili krenuti u nekontrolisane šopinge. Međutim, ove stvari vas mogu zavarati, to je klasična iluzija ublažavanja bola.

Niko nije sposoban da donese najbolje odluke tokom životne krize, tako da živite lagano, dan po dan, dok ne budete spremni da jasno razmišljate i donosite racionalne odluke koje nisu pokrenute emocijama. Za mnoge ljude ovo može značiti čekanje mesecima ili čak čitavu godinu.

4. Oprostite sebi i svom bivšem

Možda ćete takođe morati da se izvinite. Opraštanje i izvinjenje su dva najteža zadatka kada se razvedete i to su dve stvari koje će vam doneti mir. Oprostite sebi stvari za koje mislite da je trebalo da uradite ili stvari koje biste želeli da niste uradili.

Oprostite svom bivšem za bilo šta što vas je povredilo sa njegove strane tokom braka ili tokom razvoda. Vaš bivši ne mora nužno čak ni da zna da ste mu oprostili, ili biste mogli izabrati da napišete pismo ili da mu to kažete lično.

Izvor: 24sedam.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.