Izmene zakona o vazdušnom saobraćaju u Skupštini

BEOGRAD, 18. jula 2011. (Beta) - Predlog izmena Zakona o vazdušnom saobraćaju, kojim se uvodi Centar za istraživanje udesa i ozbiljnih nezgoda kao posebna i nezavisna institucija, biće na dnevom redu vanredne sednice Skupštine Srbije koja počinje u sredu, 20. jula.

Kako se navodi u Predlogu izmena zakona objavljenom na sajtu Skupštine (www.parlament.gov.rs), centar će biti nadležan za istraživanja udesa civilnih vazduhoplova, za prikupljanje i analizu podataka značjnih za vazduhoplovnu bezbednost i predlaganje mera za sprečavanje novih udesa.

Izmenama zakona se uvodi i glavni istražitelj koji će rukovoditi Centrom i biti direktor posebne organizacije, navodi se u obrazloženju Predlogu izmena Zakona o vazdušsnom saobraćaju.

Glavnog istražitelja postavlja Vlada, na pet godina, na predlog predsednika Vlade Srbije. Za svoj rad glavni istražitelj odgovaraće premijeru. Izmenama zakona se inspekcija u vazdušnom saobraćaju vraća u nadležnost Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije.

Osnovni ciljevi koji se postižu donošenjem Zakona tiču se uspostavljanja nezavisne istrage udesa i ozbiljnih nezgoda i ispunjenjem evropskih standarda u toj oblasti, kao i dalje uskladjivanje domaćih sa propisima Evropske unije, navodi se u obrazloženju.

Pogledajte još