DOSTOJANSTVEN I GRACIOZAN: Predstavljene kovanice sa portretom kralja Čarlsa Trećeg (FOTO)

Svi britanski novčići na kojima se nalazi lik kraljice Elizabete Druge ostaće zakonsko sredstvo plaćanja, a novčići na kojima je prikazan portret kralja Čarlsa Trećeg biće u opticaju zajedno sa kovanicama njegove majke.

Novčići sa portretom kralja Čarlsa Trećeg postepeno će se uvoditi u platni promet od decembra 2022. godine. Kako su naveli iz Kraljevske kovnice, njegova slika prvo će se pojaviti na novčićima od 50 penija i u skladu sa tradicijom, kraljev portret je okrenut nalevo, u smeru suprotnom od kraljičinog.

Portret kralja Čarlsa Trećeg naći će se i na budućim britanskim kovanicama, na kojima će biti prikazan njegov lik, predstavljen je u Kraljevskoj kovnici novca "Royal Mint". Portret će biti predstavljen na dva novčića u specijalnoj seriji koja slavi život kraljice Elizabete Druge, jedan od pet funti, a drugi od 50 penija. Napravljen je i komemorativni novčić od pet funti koji sadrži dva nova portreta pokojne kraljice na poleđini.

- Kralj Čarls je sarađivao sa vajarom Martinom DŽeningsom i lično je odobrio sliku koja će se naći na kovanici - istakla je Nikola Hauel, glavni komercijalni direktor kovnice novca.

Kris Barker iz Muzeja Kraljevske kovnice novca opisao je portret kao "dostojanstven i graciozan", što odražava njegove godine službe.

- Mislim da ako se osvrnete na neke od portreta Elizabete, posebno na njen prvi portret Meri Gilik sve to je mnogo više idealizovano. Portret kralja Čarla Trećeg je mnogo više od samog čoveka, od pojedinca, vidite crte na njegovom licu, godine iskustva - istakao je Kris Barker.

- Očekujemo da će kupcima biti dostupan komemorativni asortiman od oktobra i da će se memorijalni novčić od 50 penija pojaviti u kusuru ljudi verovatno od decembra - navela je Nikola Hauel.

Naličje kovanice od 50 penija ima dizajn koji se prvobitno pojavio 1953. godine. Napravljen je u znak sećanja na krunisanje kraljice Elizabete Druge u Vestminsterskoj opatiji i uključuje četiri četvrtine kraljevskog grba prikazanog unutar štita. Između svakog štita je amblem matičnih naroda: ruža, čičak, detelina i praziluk. Svi britanski novčići na kojima se nalazi lik kraljice Elizabete Druge ostaće zakonsko sredstvo plaćanja, a novčići na kojima je prikazan novi kralj kružiće zajedno sa kovanicama njegove majke.

Istorijski gledano, bilo je uobičajeno da kovanice sa likovima različitih monarha budu u opticaju kao sredstvo plaćanja pomažući da se minimiziraju uticaj i troškovi na životnu sredinu. Kraljevska kovnica novca "Royal Mint" je više od 1.100 godina zadužena za portrete kraljevske porodice na kovanicama. U Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno je u opticaju oko 27 milijardi kovanica sa likom Elizabete Druge, koje će se postepeno povlačiti iz opticaja.

Izvor: Novosti Online
Foto: BBC.com/PrintScreen

Pogledajte još