Putovanje sa kućnim ljubimcem

Životinje koje putuju u inostranstvo moraju da imaju pasoš, odnosno knjižicu u kojoj su obeleženi podaci o njima i potvrde da su vakcinisane, a potrebno je da nabavite i neophodne veterinarske sertifikate.

Ukoliko na letovanje želite da odete sa kućnim ljubimcem, za pribavljanje potrebne papirologije moraćete da izdvojite skoro mesec dana i više od 100 evra.

Ako nemate kome da ostavite mezimca, možete potražiti neki od gradskih pansiona ili agenciju za brigu o kućnim ljubimcima, kojih ima sve više.

(old_image)

Sa mezimcem je najlakše otputovati u Crnu Goru, jer je pored pasoša dovoljno samo uverenje koje se vadi u lokalnoj veterinarskoj inspekciji

Procedura je dosta složenija kada su u pitanju države Evropske unije i Hrvatska. Za ulazak životinja u ove zemlje potrebno je uraditi titar-test, koji pokazuje količinu antitela na besnilo, a u našoj zemlji se radi samo na Pasterovom institutu u Novom Sadu.

- Imala sam sreće da saznam za sve ovo na vreme jer se titar-test za psa radi minimun 30 dana nakon vakcinacije, a kada se dobije i poslednji pečat, mora se preći granica u roku od 48 sati. Osim što je komplikovano, prilično je i skupo. Da ne računam čipovanje, vakcine i sve ostalo što sam i inače morala da platim, samo za titar-test sam dala 6.000 dinara, za pregled veterinara 1.000, a za potvrdu od veterinarskog inspektora u Ministarstvu poljoprivrede još 4.300 dinara - kaže Una, i dodaje da je nekako uspela da uklopi datume, tako da će moći na put prvog dana odmora.

(old_image)

Još više prepreka čeka one koji žele da na more povedu papagaja ili neku egzotičnu životinju. Ukoliko je reč o vrsti koja je na listi zaštićenih, za njihovo putovanje potreban je i sertifikat Ministarstva za zaštitu životne sredine.

- Obavezno vežite ljubimca sigurnosnim pojasom - Ako teško podnosi vožnju, dajte mu neko sredstvo za smirenje - Obezbedite puno vode za rashlađivanje mezimca tokom puta - Ponesite raznovrsnu hranu za pse - Pravite pauzu sa šetnju na dva sata - Ne dajte psu da izbacuje glavu kroz prozor - Nikad ne ostavljajte mezimca samog u vozilu

Poseban transport

Problem često predstavlja i transport ljubimca. Ukoliko putuju avionom, životinje se najčešće uspavljuju i smeštaju u deo za prtljag, pa zato vlasnici radije na odmor idu automobilom. Veterinari savetuju da mezimcu koji teško podnosi vožnju date neko sredstvo za smirenje i da za put obezbedite puno vode za rashlađivanje kako životinja ne bi doživela toplotni udar.

„Pseći Hilton" Nedaleko od centra Beograda nalazi se popularni „Pseći Hilton", hotel za pse koji je nadimak dobio zbog usluga koje nudi. Organizovane šetnje, profesionalna nega, kupanje i friziranje. Celodnevni nadzor u klimatizovanim apartmanima od 10 kvadrata plus 20 spoljašnjeg dvorišta, zasebno za svakog psa, sa keramičkim pločicama, tapaciranim ležaljkama i etažnim grejanjem. Ishrana je po principu švedskog stola, sa preko 50 vrsta gotove granulisane i konzervirane hrane, kao i kuvana jela po izboru vlasnika psa.

„Pet-siteri" i hoteli

Onima koji na odmor idu bez mezimca, ali nemaju kome da ga ostave na čuvanje, na raspolaganju je sve više pansiona i agencija za brigu o kućnim ljubimcima, pa čak i hotela.

U Beogradu postoji nekoliko pansiona za čuvanje pasa, u kojima je cena dnevnog boravka od pet do deset evra. Usluga podrazumeva i prevoz kućnog ljubimca od stana do pansiona, gde ima obezbeđenu hranu i šetnje, a ima i svoju kućicu.

Postoje i agencije za čuvanje kućnih ljubimaca. „Pet-siteri" obilaze ljubimce u njihovom domu svakog dana, hrane ih i brinu o njima. Cena za jednu posetu iznosi od 5 do 12 evra, a celodnevna briga staje oko 24 evra.

Pojedine agencije imaju preko 300 klijenata, što ukazuje da je ova usluga sve popularnija među vlasnicima kućnih ljubimaca u Beogradu.

(old_image)

(Izvor:Press)

Pogledajte još