VIP vođena tura za diplomate u Salonu Muzeja grada Beograda

Muzej grada Beograda u saradnji sa magazinom Diplomacy&Commerce organizovao je VIP vođenu turu za diplomatski kor kroz izložbu “Unplugged – umetnost bez struje” koja se realizvala u ponedeljak, 03. oktobra sa početkom od 18.00h u Salonu Muzeja grada Beograda, novom objektu u sastavu Muzeja grada Beograda.

Jelena Medaković direktorka Muzeja grada Beograda pozdravila je prisutne goste i zahvalila im se što su došli da pogledaju sjajnu izložbu malog dela kolekcije savemene umetnosti Muzeja grada Beograda. Naglasila je da je Salon novi prostor Muzeja grada u kojem se započinje sezona s nadom da će naši i inostrani umetnici imati mesto u kojem možemo da ostvarimo uspešnu saradnju.

Muzej grada Beograda, dok čeka rekonstrukciju zgrade, širi svoju delatnost zauzimajući nove, urbane i alternative prostore u gradu. Takav jedan reprezentativan, izložbeni prostor pod nazivom "Salon" otvorio je svoja vrata za promociju dela savremene umetnosti, gostujuće izložbe, kao i druga tematska muzejska predstavljanja. Prva izložba u nizu je "UNPLUGGED – umetnost bez struje” na kojoj je predstavljen deo zbirke savremene umetnosti Muzeja grada Beograda.

Na izložbi je predstavljen segment zbirke, odnosno, odabir od trideset i tri umetnička dela nastalih u vremenskom periodu od početka XXI veka do danas, otkupljenih na konkursima Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja, kao i otkupa Muzeja grada Beograda. Radovi pružaju mogućnost delimičnog uvida u to kako se Zbirka za likovnu umetnost i muzičku kulturu od 1950. godine razvijala i dopunjavala delima istaknutih pojedinaca koji su svojim stvaralaštvom obeležili umetnost svoga vremena. Dela koja su pribavljena tokom poslednjih dvadesetak godina predstavljaju  radove umetnika koji su aktivni protagonisti prvenstveno beogradske umetničke scene, odnosno umetnika čija su dela reprezentativni primeri u vreme njihovog nastanka. Manji segment prikupljenih radova umetnika koji su se svojim radom profilisali i pozicionirali na umetničkoj sceni prezentovan je na izložbi.

Među umetnicima čiji su radovi predstavljeni na izložbi su: Vik Vidor, Dragoljub Raša Todosijević, Neša Paripović, Milovan Destil Marković, Marija Dragojlović, Uroš Đurić, Predrag Nešković, Bora Iljovski, Biljana Đurđević, Čedomir Vasić, Ivan Šuletić, Dragan Srdić Srka, Vladimir Perić, Milan Blanuša, Dragana Ilić…

Objekat Salona MGB prostire se na 1.300 kvadratnih metara, od čega je oko 400 preuređeno u izlagački prostor.

Nalazi se u zgradi u ulici Bulevara kralja Aleksandra, koja je nakon izgradnje bila poznata kao “Palata Tehnopromet”. Projektovana je 1953. godine u ateljeu Arhitekt, a kao arhitekte su potpisani Mihailo Marinković, Ljubiša Dragić i Đorđe Grujičić.

Pogledajte još