Izložba posvećena Aleksandru Lifki

SUBOTICA, 19. jula 2011. (Beta) - U Gradskom muzeju u Subotici u utorak su predstavljeni izložba i monografija o Aleksandru Lifki (1880-1952), vlasniku prvog stalnog bioskopa u Srbiji, kojem je posvećen ovogodišnji, 18. Festival evropskog filma Palić.

Izložba pod nazivom "Svetlost u tami" predstavlja fotografije, dokumentarni materijal, lične predmete Aleksandra Lifke i njegove porodice, kao i kinoprojektore, kamere i drugu opremu koju je taj pionir kinematografije koristio za snimanje i prikazivanje filmova.

Autor izložbe je Mirko Grlica, koji je i jedan od autora tekstova u dvojezičnoj, srpsko-engleskoj monografiji pod nazivom "Lifka i Lifke", objavljene u izdanju Jugoslovenske kinoteke i Festivala evropskog filma.

U monografiji su sakupljeni tekstovi desetak istoričara filma i drugih filmskih stručnjaka koji su u raznim sredinama skupljali podatke o Aleksandru Lifki i njegovoj delatnosti u oblasti kinematografije.

Englesko izdanje knjige biće distribuirano u sve kinoteke u svetu, kojih ima oko 140, i to će, nadamo se, poslužiti kao osnova za nova saznanja ne samo o Aleksandru Lifki, nego i o drugim članovima njegove porodice koji su se, takodje, bavili filmom, rekao je Zelenović.

Pogledajte još