Moguće odlaganje prelaska na digitalnoitv signal

BEOGRAD, 19. jula 2011. (Beta) - U Srbiji će do kraja 2011. godine. biti puštena u rad probna mreža za emitovanje digitalnog signala, najavilo je u utorak Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog drustva.

Potpuni prelazak na emitovanje digitalnog televizijskog signala u Srbiji je, kako je navedeno, planiran za 4. april 2012, a trenutno se razmatra mogućnost promene datuma i izmene Strategije.

"Postoji mogućnost emitovanja digitalnog signala u probnom režimu u odredjenom obimu i na odredjenoj teritoriji. Ta mogućnost se trenutno analizira pa će u tom smislu možda doći do izmene strategije i datuma prelaska koji je uslovljen strategijom", kažu u srpskom ministarstvu koje u čijoj nadležnosti je i informaciono društvo.

Kako je u petak, 15. jula, objavio list Danas, rok za prelazak na digitalno emitovanje televizijskog signala mogao da se pomeri i za početak 2013. godine, jer je osim probnog digitalnog signala nemoguće ispuniti agendu iz Strategije.

Rok koji je postavjen u strategiji kojom je Vlada definisala prelazak sa analognog na digitalni signal pokazao se precenjenim, jer je čak i u Evropi završetak digitalizacije predvidjen za 2015, dok Srbija u startu nije ispunila brojne preduslove, naveo je Danas.

Pogledajte još