"Laila Tov – Laku noć": Koncert Srpsko-jevrejskog pevačkog društva održan u Beogradu (FOTO)

Nakon sjajnog koncerta u Novom Sadu, u ponedeljak 3. oktobra, u Pozorištu na Terazijama, održan je beogradski koncert "Laila Tov 22/Laku noć".

Srpsko-jevrejsko pevačko društvo (SJPD) ovim koncertom obeležilo je Dan evropske, istovremeno jevrejske, kulturne baštine, i proslavilo 146. godišnjicu svog postojanja.

SJPD je kao ovim povodom priredio originalan koncert, jedinstvenog programa, sa sjajnim izvođačima i divnom scenom. Publika je zaista uživala, pevušila i neprekidno aplaudirala, a često se čulo i "Bravo". Odabrane kompozicije, vedrog tona, melodične i pitke učinile su ovo klezmer veče sjajnim događajem kada se zaboravlja sve i samo uživa u muzici.

Smenjivale su se horske kompozicije sa solističkim i instrumentalnim, tako da nijednog trenutka topla atmosfera nije padala. Pored odličnog horskog benda (Đ. Perović, klavir, M. Punišić, hamonika, D. Stamenković, klarinet, Z. Veljković, gitara, A. Anrejević, perkusije i J. Pejanović, violina), koji uvek "začini" svaki koncert, čarobnoj muzičkoj večeri doprineli su i gosti iz Graca.

Foto: Goran Zlatković

Izvanredan Moris Weiss klezmer trio "zasladio" je program svojim originalnim aranžmanima i harmonijama (Ontario I i Ontario II), a zajednički nastup svih instrumentalista bio je izuzetan doživljaj. Umetnici su pokazali virtuoznost, emotivnost i ono divno stapanje muzičke duše koje publiku diže na noge.

Solisti J. Škorić, A. Lojanica, N. Poledica, S. Japundžić, Đ. Nenić, M. Gašić su sjajno iskoristili svojih pet minuta! Pokazali su da iako se peva na jidiš jeziku, (sa emocijom i znanjem) publici ne treba prevod, jer muzika nađe put do srca. Pod dirigentskom palicom energične, rasplesane dirigentice Bojane Radivojević uživali su svi: umetnici na sceni i publika u sali. Na magiju divne muzičke večeri tačku su stavile dve bis kompozicije ("Hava Nagila" i "Devojko mala") što je oduševilo publiku koja je iskreno želela još muzike iako je koncert trajao duže od sat vremena.

Koncert su podržali Ambasada Nemačke, Austrijski kulturni Forum, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Ambasada Izraela, Informatika, Neofyton, Rauch.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još