Buš odobrio oružje za Kosovo

VAŠINGTON, 20. mart 2008. (FoNet) - Američki predsednik Džordž Buš odobrio je u sredu uveče prve isporuke oružja Kosovu, a u saopštenju iz Bele kuće navodi se da će "isporuke odbrambenih roba i usluga pojačati bezbednost SAD i podržati svetski mir".

Jedan visoki predstavnik američke vlade izjavio je, kako prenosi AFP, da je to odobrenje, koje je usledilo posle priznanja nezavisnoti Kosova, "normalni deo građenja odnosa sa novom vladom".

U dodatnom objašnjenju, koje, kako se tumači, ima za cilj da umiri bojazni Srbije i Rusije, taj predstavnik američke vlade je ukazao na vojna ogranuičenja koja za Kosovo važe na osnovu plana specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija.

Prema tom planu, koji SAD smatraju osnovom nezavisnosti Kosova pod međunarodnim nadzorom, Kosovo može imati samo 2.500 lako naoružanih pripadnika snaga bezbednosti pod nadzorom NATO.

Isti američki predstavnik dodao je da će te isporuke oružja "poboljšati sposobnost Kosova da odvrati i porazi teroriste i reaguje u hitnim situacijama".

Pogledajte još