Za "Optiku" stiglo šest ponuda

Zainteresovani su "Salmoirađi i Viđano", "Fidelinka", "Grossoptic", konzorcijum pravnih lica "Houm art end sejls", ali i konzorcijum koji čine Veterinarski zavod Zemun i "Beta ITH PBB", kao i konzorcijum pravnih lica "Lili drogerije" i "Fins trejd".

Tenderska komisija koja prati sprovođenje prodaje 34.073 akcije, što je oko 59,8 odsto ukupnog kapitala beogradske "Optike" iz portfelja Akcijskog fonda, saopštila je da je pristiglo šest ponuda i da sve ispunjavaju kvalifikacione uslove. Za kupovinu "Optike", dakle, zainteresoveni su italijanski "Salmoirađi i Viđano", subotička "Fidelinka", beogradski "Grossoptic", švajcarski konzorcijum pravnih lica "Home Art i Sales Services AG", ali i konzorcijum koji čine Veterinarski zavod Zemun i "Beta ITH PBB", kao i konzorcijum pravnih lica "Lili drogerije" i "Fins Trade". Zvanični rezultati tendera biće objavljeni nakon druge sednice Tenderske komisije, koja će u skladu s pravilima tendera, biti održana nakon okončanja postupka ocene ponuda − kaže se u saopštenju Agencije za privatizaciju. 

Za kupovinu su, kao što se vidi, zainteresovane samo dve firme − italijanska „Salmoirađi i Viđano“ i beogradski „Grossoptic“ − koje imaju neke veze s proizvodnjom naočara i sočiva, čime se inače bavi "Optika". Nakon što je kupio "Centrotekstil" i dao najbolju ponudu za kupovinu IMT (121 milion evra), Filip Cepter sa svojom firmom "Houm art sejls" sada konkuriše i za kupovinu "Optike". Ne čudi da su za kupovinu "Optike" zainteresovani i Veterinarski zavod Zemun, koji je već kupio "Zekstru", a bio je u igri u vezi s preuzimanjem "Optike" pre dve godine i "Lili drogerije", jer ova firma ima 63 radnje, od kojih je čak 33 u Beogradu, uglavnom u centru grada, dakle, na odličnoj lokaciji. 

Kao što je poznato, pravo učešća na tenderu imale su firme koje se najmanje tri poslednje godine bave istom delatnošću kao "Optika" i čiji je prihod bio veći od četiri miliona evra, kao i investitori čija aktiva nije manja od 50 miliona evra, odnosno čiji je prihod bio veći od 10 miliona evra. Akcije "Optike" trenutno na Beogradskoj berzi imaju cenu od 7.000 dinara, a najviša je bila 10.000 dinara. Maloprodajnu mrežu "Optike" čini 20 objekata u vlasništvu i 44 u zakupu. Samo četiri optičke radnje u centru Beograda ostvaruju preko 55 odsto prometa svih beogradskih i 44 odsto ukupnog prometa ove firme. U okviru ovih objekata nalazi se i 18 kabineta za kontaktna sočiva, koja se proizvode u fabrici u Krupnju. Proizvodnja sočiva u ovoj fabrici oscilirala je tokom protekle četiri godine, pa je tako 2003. godine proizvedeno 4.250 komada, a u 2006. 3.019. U "Optici" je zaposleno 342 radnika. 

Podsećanja radi, pre dve-tri godine ponudu za preuzimanje "Optike" objavile su tri domaće i dve strane kompanije − italijanska "Lepota okijali", beogradski distributer cigareta "Mega tabak", šabačko proizvodno i transportno preduzeće "Sani" Branka Ninkovića, Veterinarski zavod Zemun, "Delta maksi" i "Midhol investment", vlasništvo Olega Borisavljevića, sa Sejšelskih ostrva. Ovaj posao nije okončan, jer Agencija za privatizaciju nije deponovala državni, većinski paket akcija "Optike", a protiv njega bili su i mali akcionari, koji imaju 40,1 odsto akcija.

("Pregled")

Pogledajte još