Sintezis

Nisu "pastirski rok" niti, bar ne u potpunosti, novokomponovani etno. Pa ipak, ima u njihovoj muzici tonaliteta koje biste lako mogli pomešati s muzikom Zdravka Čolića ili Gorana Bregovića. Oni su "Sintezis" (Synthesis), dolaze iz Makedonije i sigurno je da bi bili toplo prihvaćeni na svakoj svadbi širokog Balkana.

Ovog puta nastupili su u Beogradu, u Sava centru. Neko bi očekivao mnogo više publike, drugi bi rekli da je ovo muzika elite - tek nekoliko stotina posetilaca došlo je da čuje sastav koji je sredinom devedesetih počeo da interpretira tradicionalnu balkansku muziku na potpuno nov način. 

"Mori mome", " De Bog da bie", "Pomolila Boga Maca", "Vo naše selo" samo su deo širokog repertoara makedonskih muzičara koji sviraju zurle, kaval, gajde, tambure, ali i klasične gitare i bubnjeve. A o čemu su pevali? O lepoti prirode, čoveka, sudbini, Bogu, životu, Turcima, momi kojoj je srce stalo kad je kraj česme ugledala neznanog deliju. To smo mogli da razumemo, dok su ostali tekstovi, kako smo saznali, nerazumljivi i za same članove benda, jer su, na primer, pisani na egejskom makedonskom dijalektu. Značenje nije ni bitno, bitna je melodija koja proizvodi osećanja koja razumeju svi. Posle napornog dana u nekoj zagušljivoj kancelariji, čovek kao melem prihvata melodiju koja ga možda podseća na detinjstvo, na livadu, na miris domaćih kolača, sušenog voća i paprika. Jedinstvena balkanska emocija, na koju nije imun ni ostatak sveta. Pa ni Bilja Krstić i njena grupa "Bistrik", koja neguje sličan muzički izraz. U znak dobrodošlice, podrške i prijateljstva oni su častili beogradsku publiku i muzičare iz Makedonije sa "Jovano, Jovake" i "Kiridžijskim kolom"...

"Sintezis" je izveo i kompozicije s novog albuma i jedan tradicional, koji je vođa benda Radoslav Šutevski pronašao u knjizi objavljenoj 1897. godine u Beogradu. U tome je, sigurno bi se složili etnomuzikolozi, i najveća vrednost ovog benda, koji je na svetlosti pozornice izneo melodije iz egejskog, ohridskog i bitoljskog kraja.
 
Ispratiti zimu i dočekati proleće, saznati ponešto, zabaviti se i čuti jednu vrstu stilizovane etno muzike Balkana. Pa neka je predstavljena i na pomalo MTV-ijevski način... 

Tekst: Danijela Tadić
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još