Ko je najbolji barista u Srbiji?

Zadatak nije bio ni malo lak, jer se 20 najboljih Costa barista iz Srbije naoštrilo da otputuje na evropsko takmičenje i okiti se prestižnom titulom najboljeg bariste Evrope.

Za one koji mozda ne znaju, barista je ekspert u pravljenu napitaka od espresa.

Da svako znanje osim praktičnog mora da ima i dobru teorijsku potporu dokazali su i takmičari jer su kroz pismeni test znanja pokazali poznavanje industrijske kafe. Tek nakon toga mogli su da prezentuju svoje veštine i pokušaju da naprave tehnički savršenu šoljicu kafe.Žiri je ocenjivao kompletan nastup:stras i ljubav prilikom pripremanja i serviranje kafe.

Pripremali su tri standradne kafe (Cappuccino, Espresso i Latte) i jednu po izboru žirija.
Svi su od istih sastojaka pravili iste kafe, po istoj recepturi pa je bilo logično da se zapitamo koliko je tu zapravo bitna uloga onog ko pravi kafu:

-Barista mora da bude dovoljno dobar da prepozna koja kafa zadovoljava standard Coste. Ono sto Costu odlikuje jeste ručna priprema kafa, mlin se podešava nekoliko puta u toku dana , proverava se granulacija, gramaža u ručici i mnoge druge stvari. Zato mi i radimo obuke I treninge - rekla nam je Bojana Rajić, marketing menadžer Costa Coffee-ja.

Na evroskom i svetskom prvenstvu kreativnost takmičara će biti važna jer će svako, pored standardnih, prpiremati i kafu iznenadenja po svojoj recepturi. Osim ukusa vrednuje se naravno i izgled tako je to osim za nepca, praznik i za oči.

Ukoliko se u Dablinu pokaze kao najbolji Dalibora Arsića očekuje svetsko takmičenje koje će se održati u Costinoj pržionici u Londonu. Osim trofeja i prestižne titule "nabolji od najboljih" dobija i put za dvoje u neki od regiona gde se uzgaja kafa, možda baš u Brazil.

Pogledajte još