SIGURNI ZNACI: Koji zdravstveni simptomi ukazuju na usporen metabolizam?

Usporen metabolizam znači da telo ne može dovoljno brzo da pretvara hranu u energiju.

Metabolizam je poznat pojam većini ljudi, ali retko ko zna tačno da objasni šta je ili kako metabolizam funkcioniše. Metabolizam predstavlja sve biohemijske procese koji se događaju u organizmu kada se uneta hrana pretvara u energiju.

Glavne funkcije metabolizma su:

– Pretvaranje energije iz hrane u energiju potrebnu za pokretanje ćelijskih procesa

– Pretvaranje hrane u gradivne blokove za proteine, lipide, nukleinske kiseline i neke ugljene hidrate

– Eliminacija metaboličkog otpada

Osim toga, reč "metabolizam" često se odnosi i na varenje i transport materija između ćelija širom tela. Termin metabolizam se u popularnoj nutricionističkoj literaturi koristi i u značenju brzine sagorevanja kalorija u organizmu.

Postoji nekoliko simptoma koji mogu da ukažu na usporen metabolizam.

Umor

Mnoge stvari mogu da budu razlog umora, uključujući očigledne faktore kao što su nedostatak sna i fizički poslovi. Međutim, ako ste često umorni, to može da bude znak da vam je metabolizam usporen, jer telo ne može dovoljno brzo da pretvori hranu koju pojedete u energiju.

Suva koža i kosa

Kada metabolizam ne funkcioniše dobro, telo ne može dovoljno brzo da obnavlja ćelije važne za zdravlje kože i kose, i one zato postaju suve. Suvoća kože i kose može da ukazuje i na mnoge druge stvari, kao što je loša ishrana.

Potreba za slatkišima

Žudnja za određenom vrstom hrane često ukazuje na to da telu treba energija. Ako se dobro hranite i dovoljno spavate, ali i dalje osećate veliku potrebu za slatkišima i hranom bogatom skrobom, to može da znači da metabolizam hranu koju ste već pojeli ne prerađuje dobro u energiju koja je potrebna telu.

Gojite se uprkos zdravom načinu ishrane

Prirodno je da se s godinama metabolizam usporava zbog čega je teže da održavate zdravu kilažu, ali ako se hranite zdravo i pazite na unos kalorija, a i dalje se gojite, verovatno je reč o sporom metabolizmu.

Stalno vam je hladno

Metabolizam je takođe zadužen za održavanje toplote tela, a ako on radi sporo, posledica će biti stalan osećaj hladnoće. To ćete posebno osetiti noću kada se u krevetu budete pokrivali sa nekoliko slojeva da biste se ugrejali.

Često vam se menja raspoloženje

Konstantan osećaj iscrpljenosti jer se vaš organizam muči kako bi preradio hranu može da bude rezultat česte razdražljivosti i stalnih promena raspoloženja.

Izvor: Vijesti.me
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još