STRUČNJACI OTKRIVAJU: Da li je zdravo piti vodu pre spavanja?

Verovatno imate čašu vode na noćnom ormariću da utolite žeđ ujutru. Ali koje su prednosti i moguće mane vode za piće pre spavanja?

Vodu treba piti dva sata pre spavanja, nakon toga se ne preporučuje, objašnjava specijalista za poremećaje sna Džesika Vensel Rundo, piše Klivlendska klinika.

Ako osetite žeđ pre spavanja, onda, dodaje, popijte manje od jedne čaše i to u malim gutljajima. Ovo pravilo važi i za druga pića. Zato u poslednja dva sata pre spavanja izbegavajte alkohol, sokove i čajeve.

Iako je hidratacija važna, kvalitetan san je takođe važan za zdravlje. Odlazak u toalet tokom noći prekida san, što može negativno uticati na san.

Naime, nedovoljno kvalitetan san povezuje se sa infekcijama, visokim krvnim pritiskom i holesterolom, debljanjem i gubitkom pamćenja.

Prednosti vode za piće

Stručnjak ističe da je važna količina koju unosite u organizam, pa malo vode neće umanjiti kvalitet sna.

Čišćenje tela: Održavanje hidratacije tokom dana i večeri može pomoći u razbijanju toksina i oslobađanju ih kroz znoj.

Pomaže u regulisanju telesne temperature: Ako vam je vruće, posebno u letnjim mesecima, rashlađivanje tela sa malo vode pre spavanja može biti od koristi.

Kada zapravo treba piti vodu?

Ne postoji određeno doba dana kada treba piti vodu, ali treba je piti neprekidno tokom dana. Nije preporučljivo piti velike količine vode odjednom, posebno ne pre spavanja.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još