FORMIRANE LISTE ČEKANJA: Odžačarima pune ruke posla – mnogi bi da se greju na drva

Neizvesnost oko gasa i struje dovela je do toga da brojna domaćinstva ove godine potraže alternativni način grejanja. Mnogi se okreću grejanju na drva i ugalj, zbog čega moraju da provere stanje dimnjaka. Potražnja za uslugama odžačara u Beogradu skočila je i do 40 odsto, a formirane su i liste čekanja.

Sa punom opremom, peške do sedmog sprata, kroz porodični stan, pa na terasu i krov – za odžačara Predraga Tišmu to je svakodnevica. I to kad ima sreće da je odžak pristupačan. Od kako se strah od hladnih radijatora uvukao među građane, posla ima po ceo dan.

- Posla ima previše, dnevno intervencija po jednoj ekipi ima 15 do 20, znači mi izađemo sa 8 do 10 ekipa dnevno, to je nekih 200 poziva dnevno možemo da završimo u jednom danu - kaže Predrag Tišma.

I pored upozorenja da se odžaci i dimovodi prekontrolišu tokom leta, mnogi su tu obavezu ostavili za poslednji trenutak. Zato se danas na dolazak odžačara u Beogradu čeka i po pet dana. Čim zahladni, poraste broj poziva. U odnosu na prethodne godine intervencija je za trećinu više.

- Ne možemo da stignemo sve te komercijalne poslove da odradimo u roku u kojem su građani navikli – danas pozovete, dimničari sutra izlaze na teren. Toga danas nema - napominje Irena Kulić iz "Dimničara" AD.

Predrag sa još 80 kolega mora da proveri najmanje 130.000 dimnjaka širom grada. Broj novih korisnika raste iz dana u dan – procena je da će ih biti i 10 odsto više nego ranije.

Čekajući odžačara, mnogi građani pokušavaju da sami osposobe godinama nekorišćene dimnjake. Uglavnom u tome ne uspeju – zaglave im se cigle, čekići, pa čak i alnaseri od kola.

Predrag Tišma kaže da su tek sad videli koliko ima zapuštenih dimnjaka.

- Zapuštenih ima mnogo, zato što nisu korišćeni dugi niz godina. Ima dimnjaka koji posle rata nisu korišćeni i dovesti njih u stanje da mogu da se koriste je veoma teško - kaže Tišma.

- Svaka infrastruktura koja nije održavana je problematična, a u ovom slučaju kada se radi o dimnjacima, jako je opasna jer može da dođe do požara - navodi Irena Kulić.

Zato odžačari poručuju – ko god želi da pređe sa daljinskog na čvrsti ogrev, ništa ne treba da radi na svoju ruku. Dimnjake mora da proveri stručnjak, koji je prošao obuku i ima godinu dana prakse u ovlašćenoj dimničarskoj organizaciji.

Kad vidite odžačara, kažu da bi se trebalo uhvatiti za dugme, jer to, bar prema verovanju donosi sreću. Izgleda međutim, da će se ove godine većina hvatati za glavu kad vidi svoje uvećane račune za grejanje.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još