NEMORALNA JE: Švedska političarka suspendovana iz stranke zbog pogrdnih komentara o Ani Frank

Zvaničnicu švedske desničarske partije Švedski demokrati suspendovala je stranka zbog pogrdnih komentara o Ani Frank, jevrejskoj autorki poznatog dnevnika pisanog dok se skrivala od nacista.

U objavi preko Instagrama, koja je u međuvremenu izbrisana, Rebeka Falenkvist nazvala je Anu Frank "nemoralnom", a pripisala joj i druge neprimerene epitete.

Ana Frank, koja je pisala dnevnik dok je živela skriveno u Amsterdamu pre nego što je uhvaćena, umrla je sa 15 godina u nacističkom koncentracionom logoru Bergen-Belsen u februaru 1945. godine.

Objava Falenkvist, 26-ogodišnje šefice televizijskih programa za stranku Švedski demokrati izazvala je žustre reakcije jevrejskih grupa i izraelski ambasador Ziv Nevo Kulman napisao je na svom Tviter nalogu:

- Snažno osuđujem ovu gnusnu uvredu, punu nepoštovanja prema sećanju na Anu Frank - a uz to je priložio, kako je izgledalo, telefonski snimak Instagram objave švedske zvaničnice Falenkvist.

Medijski direktor Švedskih demokrata Oskar Kavali-Bjorkman rekao je za švedsku novinsku agenciju TT kasno sinoć da partija ozbiljno shvata "bezosećajne i neprikladne" komentare Falenkvist i da će pokrenuti internu istragu o tom pitanju.

Partiju Švedski demokrati osnovali su 80-ih godina prošlog veka ljudi koji su bili aktivni u ekstremističkim desničarskim grupama, uključujući i neonaciste. Partija je na izborima 11. septembra postala druga najveća stranka pod vođstvom Jimija Akesona.

U petak su tri švedske partije desnog centra sklopile dogovor o formiranju koalicione vlade uz podršku Švedskih demokrata koji su se pomerili ka političkom mejnstrimu, ali zadržali tvrd stav o imigraciji.

Izvor: Beta
Foto: sr.wikipedia.org

Pogledajte još