Poslednja pobuna 2

Fanzini, fotografije, plakati... Ima ih još, ali da ne nabrajam. Ko zna - zna, a ko ne zna, neka se informiše i inspiriše. 

Krvna zrnca, Radnička kontrola, Urbana gerila, Defektno efektni, Pasta ZZ, Humani genocid, Radost Evrope, Uran 235, Solunski front, Via Talas, Arhivska zabava, Mrtvi Bambi, Profili profili, Kazimirov kazneni korpus, Petar i zli vuci, Pekinška patka, Republika, BG 5, Šarlo akrobata, Partibrejkersi, Električni orgazam, Idoli, Disciplina kičme... 


Ne znamo šta hoćemo, ali znamo šta nećemo...
 

Posle uspešne Poslednje pobune u decembru 2007, Dom omladine Beograd i Magacin u Kraljevića Marka 4 nastavkom priče Poslednja pobuna 2, polako grade instituciju s osnovnim ciljem da prati, prezentuje, predstavi prošlost (radi razumevanja sadašnjosti i ideje o budućnosti) panka i nju vejva a, pretpostavljam, i pop i rok kulture u širem značenju te reči. 


Pravo iz publike na scenu...
 

Na otvaranju izložbe mogli smo videti fanzine, plakate, bedževe, omote ploča i kaseta, razne dokumentarne fotografije...  koje su ustupili pravi, živi učesnici u stvaranju pank i nju vejv scene u Beogradu, ali najveći deo je iz privatne kolekcije Gvida Obradovića, muzičara i autora prvih pank fanzina u Beogradu, te se Gvido može smatrati koautorom ove izložbe. Autor celokupnog projekta je Dragan Ambrozić, muzički urednik Doma omladine. Gvido i Dragan su i otvorili izložbu... I mogli smo još videti: Caneta, Gileta, Goranku Matić, Branka Rosića Rosu, Slobodana Nešovića Loku, Pecu Pankera, Zorana Đuroskog, Džonija Rackovića, Uroša Đurića, Žikicu Simića... A mogli smo i čuti dobar stari pank, i popiti poneko pivo. Razglas, nažalost, nije bio loš, a uz hladno pivo nutkali su nas i bobi štapićima i ostalim grickalicama. Ilegalni bioskop opet je radio za dž. Baš sam se obradovao što sam video stare poznate face, više stare nego poznate, ali sigurno face. A iskreno da kažem, bio sam sretan i što neki nisu došli, i mislim da imam dosta istomišljenika kada je o tome već reč. Pravi su ostali. 

Ko nije za šank, nije ni za pank... 

Ljudi! Požurite s Poslednjom pobunom 3, pa da lepo napravimo muzej... (Beograd je to zaslužio... valjda?) A mi, lepo unuke za ruke, pa pravac muzej (da me sada neki čuju, ne bi verovali šta pričam), ali nisam ja od juče, svaki muzej (je l' tako?) ima i kafe (čisto da se odmorimo, osvežimo, pa dalje...), svaki kafe ima šank (kakav-takav), a glupo je da za šankom nema piva. Eto konačno spoja lepog i korisnog i tako dođosmo do kulture, a može i malo panka i nju vejva u pozadini, može i malo glasnije. 

Punk´s not dead. 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još