Zatvoren 18. Festival evropskog filma

Zlatni toranj uručen je nemačkom reditelju Andreasu Drezenu, autoru filmske drame "Zaustavljen na putu", dok je Palićki toranj dodeljen Poljaku Janu Komasi za film "Soba samoubica".

Specijalnu nagradu medjunarodni žiri, kojim je predsedavao reditelj Goran Marković, dodelio je ruskom reditelju Andreju Zvjagincevu, autoru filma "Elena".

Ove godine dodeljena je i Nagrada Umetničkog saveta Festivala evropskog filma, koja je uručena finskom reditelju Domeu Karukoskiju za film "Laponska odiseja".

Nagrada za najbolji film iz programa "Paralele i sudari", po odluci medjunarodnog žirija kritike, kojim je predsedavao Britanac Nil Jang, dodeljena je turskom reditelju Serenu Judjeu za film "Punoletstvo".

Pored glavnih festivalskih nagrada, večeras je hrvatskom reditelju Lordanu Zafranoviću uručeno priznanje "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskoj kinematografiji, a tom prilikom pušteno je i nekoliko inserata iz njegovih kultnih ostvarenja, kao što su "Okupacija u 26 slika" i "Pad Italije".

Ta nagrada ove godine je pripala i srpskom reditelju Srdjanu Karanoviću, koji je priznanje primio 16. jula prilikom otvaranja manifestacije.

Festival evropskog filma na Paliću, na kojem je ove godine prikazano više od 80 filmova u deset programskih selekcija, završava se projekcijama filmova "Kako su me ukrali Nemci" Miše Radivojevića i "Pupupidu" Žerala Huštaše-Matjua.

PALIĆ, 22. jula 2011. (Beta)

Pogledajte još