MINIMALAN NAPOR - MAKSIMALNI REZULTATI: Šta se događa s telom ako hodate svakog dana pre doručka?

Od svih telesnih aktivnosti, hodanje najviše omogućava postizanje odličnih rezultata uz minimalan napor, održavanje težine pod kontrolom, održavanje kardiovaskularnog sistema treniranim, toniranje mišića i otklanjanje nagomilanog stresa.

Hodanje ujutru, pre doručka, je mnogo bolje iz više razloga, sve dok obraćate pažnju na potencijalne rizike.

Iako su neka istraživanja pokazala da vam vežbanje na prazan želudac može pomoći u sagorevanju više masti, to ne znači da ćete brže skidati kilograme.

Pretpostavka od koje je potrebno krenuti je da se tokom treninga telo oslanja na tri važna izvora energije: makronutrijente ugljene hidrate, masti i proteina. Iz toga proizlaze sve dobrobiti jutarnje šetnje pre doručka, ali i svi potencijalni nedostaci.

Šta se zapravo događa s telom kada prošetate pre doručka?

Gubite na težini

Ugljeni hidrati se odmah razgrađuju u glukozu, najbolje gorivo za naše telo. Glukoza se skladišti u obliku glikogena u mišićima i jetri, obezbeđujući brzo snadbevanje energijom i zbog toga je neophodna za telesne aktivnosti visokog intenziteta.

Nakon gladovanja preko noći, zalihe glikogena, posebno one u jetri, veoma su niske, to je razlog zašto, budući da ima malo dostupnog glikogena, telo reaguje većim sagorevanjem masti ako odete u šetnju, a da pre toga niste jeli.

Nekoliko istraživanja pokazalo je da vežbanje povećava sagorevanje masti tokom i nakon treninga. Šetnja pre doručka, čak i samo 30 minuta, omogućava vam da iskoristite zalihe masnoće i tako je sagorevate više nego u drugim delovima dana.

Manje ste pod stresom

Jutarnja šetnja, izlaganje jutarnjem svetlu, dovodi vas u dobro raspoloženje i automatski smanjuje stres.

Telesna aktivnost može da podstakne proizvodnju endorfina, hormona dobrog raspoloženja koji stvara stanje psihofizičke dobrobiti. Udisanje svežeg vazduha takođe podstiče vaše pozitivne misli.

Manje ste skloni riziku od srčanih bolesti

Brzo hodanje smanjuje rizik od srčanih bolesti. Uz istu energiju, brzo hodanje efikasnije je od trčanja, pokazalo je istraživanje koje je objavilo Američko udruženje za srce.

I hodanje i trčanje uključuju iste mišićne grupe i jednostavna šetnja, bar 30 minuta dnevno, dovoljna je da se osećate bolje.

Kreativniji ste i produktivniji

Pre nego što krenete na posao, pa čak i pre nego što stavite nekoliko zalogaja u usta, malo prošetajte.

Kada hodate uronjeni u prirodu, vaša kreativna sposobnost povećava se za 50 odsto. Zelenilo i šetnje u takvom okruženju su korisne za mozak, kao i isključivanje iz dnevnih aktivnosti.

Prirodno okruženje, prema stručnjacima, imaa osnovnu ulogu u našem načinu razmišljanja i ponašanja. Mozak se odmara i priprema za rađanje novih kreativnih procesa razmišljanja.

Nedostaci i kontraindikacije

Odlazak u šetnju pre jela možda neće svima odgovarati. Pre svega idealno bi bilo da ne činite to svaki dan, inače se podstiče mišićni katabolizam i rizik je da, s vremenom, dođe do gubitka snage i mišićne mase.

Osim toga, još jedna kontraindikacija za jutarnje hodanje je ona koja se odnosi na pritisak. Kada se probudite, krvni pritisak ima tendenciju da bude malo niži od uobičajenog i to bi nekima moglo da smeta.

Trening na prazan želudac se može izvoditi, ali samo ako se ne preteruje.

Izvor: Novi list
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još