Osumnjičeni:Biću upamćen kao največi monstrum

Policija je ranije saopštila da je osumnjičeni priznao je da je pucao na ostrvu, ali bi u ponedeljak, pred sudijom, trebalo da iznese svoje motive za ovaj stravičan čin, nezabeležen po broju žrtava u Norveškoj još od Drugog svetskog rata.

Norveška policija izdala je u nedelju saopštenje u kojem navodi da je osumnjičeni "kooperativan" i da spremno odgovara na pitanja.

Advokat osumnjičenog Geir Lipestad, koji u početku nije želeo da mu se otkrije identitet, najavio je medjutim, da njegov klijent u ponedeljak pred sudijom namerava da otkrije razloge koji su ga naveli da počini zločin.

Policija nije objavila identitet osumnjičenog, ali je norveška nacionalna televizija NRK prenela da se radi o 32-godišnjem Andersu Behringu Brejviku.

Blizak ektremnoj desnici, Brejvik se aktivno pripremao za napade još od jeseni 2009. sudeći prema seriji tekstova od oko 1.500 strana koje je objavio na internetu kratko pre napada.

U tom dokumentu prepunom antiislamskih i antimarkstističkih uvredljivih poruka, 32-godišnji Norvežanin detaljno opisuje pripreme za napad poručujući da je "pribegavanje terorizmu način da se dignu mase".

"Ostaću upamćen kao najveći (nacistički) monstrum nakon Drugog svetskog rata", navodi Brejvik u svom manifestu pod naslovom "Evropska deklaracija nezavisnosti - 2083", napisana na engleskom jeziku.

OSLO, 24. jul 2011. (Beta-AFP)

Pogledajte još