AMBASADA JAPANA U BEOGRADU DODELILA PRESTIŽNO PRIZNANJE: Zlatni zraci sa rozetom za profesorku Ljiljanu Marković

Za izuzetni doprinos u uspostavljanju i unapređenju prijateljskih odnosa sa Japanom, orden Izlazećeg sunca - Zlatni zraci sa rozetom, dodeljen je profesorki Ljiljani Marković. Ovo izuzetno priznanje uručio je ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata.

- U ime Vlade Japana, želim da vam uputim iskrene čestitke - kazao je Kacumata.

- Profesorka Marković je svojim izuzetnim akademskim znanjem i entuzijazmom dala ogroman doprinos u produbljivanju bilateralnih odnosa. Njen filološki i lingvistički uticaj je od izuzetnog značaja. Ono što je najvažnije, postavila je temelje današnjem obrazovanju japanskog jezika u Srbiji. Predavala je japanski jezik i japanologiju na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu više od 40 godina.

Foto: Goran Zlatković

Kako je rekao ambasador Kacumata, posle uspostavljanja japanskog jezika kao izbornog predmeta 1976. godine, uz mnogo truda ga je nadgradila u glavni jezik 1985. godine. Na taj način je doprinela da se japanski jezik uspostavi kao glavni predmet na Univerzitetu u Beogradu.

Profesorka Ljiljana Marković je tokom svoje dugogodišnje karijere doprinela promociji i produbljivanju saradnje između Japana i Srbije sa posebnim akcentom na unapređenje japanologije i studija japanskog jezika u Republici Srbiji. Obrazovanje je stekla na Univerzitetu u Kembridžu (diplomirala na Fakultetu ekonomskih i političkih nauka i Fakultetu orijentalnih studija, na kome je i magistrirala), i Univerzitetu Ćuo u Tokiju, na kome je doktorirala. Godine 2010. Vlada Japana joj je dodelila Nagradu Ministra spoljnih poslova Japana, za poseban doprinos razvoju japanologije kao naučne discipline i unapređivanje kulturnih veza između Japana i Srbije.

Foto: Goran Zlatković

Izvor: Novosti Online
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još